Božinović: Policija je potpuno neovisna i radi sve što treba oko svih kaznenih djela, uključujući i ratne zločine

Božinović: Policija je potpuno neovisna i radi sve što treba oko svih kaznenih djela, uključujući i ratne zločine

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak u Čakovcu da je policija ta koja je provodi sve što treba oko svih kaznenih djela pa i ratnih zločina, a u svom radu je potpuno neovisna.

“Dio ravnateljstva policije pokreću postupke i radi svoj posao u skladu sa zakonom” naglasio je ministar.

Na novinarsko pitanje hoće li se i on poput ravnatelja policije sastati s predstavnicima udruga koji planiraju prosvjed u Vukovaru rekao je da se već sastao s gradonačelnikom Penavom.

“U sklopu Ravnateljstva policije već smo prošle godine uočili nezadovoljstvo procesuiranjem ratnih zločina, posebno s Ovčare i zato je glavni ravnatelj donio odluku o osnivanju posebne radne skupine koja je do sada podigla dvije kaznene prijave” izjavio je Božinović prilikom posjeta Sajmu prevencije i sigurnosti kojeg je organizirala Policijska uprava međimurska.

Komentirao je i aktualnu problematiku vezanu uz romsku nacionalnu manjinu u Međimurju poručivši kako će MUP napraviti sve, ali problem je puno širi jer samo policija nije rješenje već dio rješenja.

“Bez interakcije s lokalnom zajednicom nećemo postići rezultate na prevenciji svih oblika kriminaliteta, a pogotovo stavljamo naglask na rad s mladom populacijom” rekao je i dodao kako se od malenih nogu treba učiti da je policajc prijatelj i zaštitnik.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje o stanju sigurnosti na području Međimurske županije rekavši kako se već prošle godine upoznao s problemom kriminaliteta kod romske zajednice. “Ne trebamo i ne smijemo generalizirati stvari. Točno je da osjećaj sigurnosti nije na razini kojoj bi trebao biti i MUP će sa svoje strane provesti određene mjere da se situacija sanira” naglasio je Božinović.

Istaknuo je i da će biti provedene i organizacijske promjene na razini PU međimurske. Najavio je veću pristunost policije pa će tako više kontakt policajca biti poslano na kritične točke u Međimurje.

Ipak, kazao je kako je riječ o širem problemu u koji se trebaju uključiti i drugi, prije svega Županija i Vijeće romske nacionalne manjine kako bi se postigla sinergija više resora. “Po meni je glavni problem što veliki broj djece u romskim naseljima ne završava školu i onda ih mali korak dijeli od bavljenja kriminalom” rekao je ministar.

Govoreći o fokusu rada s djecom istaknuo je kako romska djeca u predškolskim ustanovama moraju naučiti hrvatski jezik jer se pokazalo da je nepoznavanje hrvatskog jezika glavni razlog napuštanja osnovnoškolske ustanove. Pohvalio je Sajam prevnecije i sigurnosti jer pokazuje kako je PU međimurska saživjela s loklanom zajednicom. “Moramo se početi baviti uzrocima, a ne posljedicama” zaključio je Božinović. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI