Božinović: Jačanje suradnje sa SAD-om

Božinović: Jačanje suradnje sa SAD-om

Vlada je Saboru uputila Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o upućivanju zaštitnih pratitelja leta, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da sigurnosna suradnja Hrvatske i SAD-a dobiva iz dana u dan sve konkretniji i sadržajniji oblik.

„Nakon provedbenog dogovora Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva domovinske sigurnosti o suradnji u borbi protiv teških oblika kriminala, sklopljen je i Memorandum o suradnji između MUP-a RH i Centra za terorizam u Washingtonu. Nakon toga sastavljen je i ispunjen opsežan upitnik za ulazak Hrvatske u program izuzeća od viza za putovanje hrvatskih državljana u SAD. Sastavni dio tih aktivnosti bio je Memorandum o podacima o putnicima u zračnom prijevozu koji smo potpisali na virtualnoj konferenciji s Ministarstvom domovinske sigurnosti ovaj tjedan i time ostvarili pravne pretpostavke za tehničko povezivanje naših informacijskih sustava za razmjenu otisaka prstiju“, kazao je Božinović, dodavši da je u tijeku spajanje baza Ministarstva unutarnjih poslova s onima koje ima FBI.

U kontekstu podatka da je prvi put spušten postotak odbijenih zahtjeva hrvatskih državljana za američke vize ispod tri posto, Božinović je izvijestio da se pokreće proces ratifikacije sporazuma između dvije vlade o upućivanju zaštitnih pratitelja leta koji je potpisan u lipnju ove godine.

„Njime su definirani važni pojmovi, područja primjene, nadležna tijela, upravljanje aktivnostima pratitelja leta, edukacija i tehnička pomoć“, kazao je Božinović.

Izvor/ Vlada RH/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI