Ministar Božinović: Još u veljači osnovana radna skupina koja intenzivno istražuje ratne zločine

Ministar Božinović: Još u veljači osnovana radna skupina koja intenzivno istražuje ratne zločine

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je, komentirajući najavu prosvjeda zbog ‘šutnje institucija’ o problemu nerješavanja ratnih zločina na području Vukovara i drugdje, kazao da je prije pola godine osnovana radna skupina koja vrlo intenzivno radi na istraživanju ratnih zločina.

Prosvjed je za 13. listopada na središnjem trgu u Vukovaru najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a Božinović je dan nakon susreta s Penavom izjavio da u dugom razgovoru ni u jednom trenutku nije bilo spomena o prosvjedu već su isključivo razgovarali o onome zbog čega je Penava izrazio zabrinutost.

Penavi su, dodao je, rekli da se u MUP-u vrlo konkretno radi na tim pitanjima, jer pola godine prije nego što je Penava iskazao zabrinutost time kako se istražuju ratni zločini, prije svega u Ovčari, glavni ravnatelj policije osnovao je radnu skupinu pri čemu je motiv za njeno osnivanje bilo nezadovoljstvo dotadašnjim načinom rada.

Podsjetio je da je nakon mjesec i pol rada te skupine kazneno prijavljena osoba za ubojstvo civila na Ovčari, među ostalima i francuskog državljanina. To je bilo moguće, naglasio je ministar, jer je tek radna skupina sistematizirala cijelu dokumentaciju koja se dotad prikupljala. U taj posao su, dodao je, krenuli vrlo intenzivno zbog toga što se promijenio način rada, što je “jedan od prioriteta Ravnateljstva policije i MUP”.

„Da se u proteklih 26 godina tom pitanju pristupilo na ovakav način sigurno je da bi nezadovoljstvo bilo manje, odnosno da bi imali više rezultata po pitanju istraživanja pojedinačnih ratnih zločina, ali i u otkrivanju masovnih grobnica”, zaključio je ministar u izjavi ispred Hrvatskog narodnog kazališta tijekom akcije “Poštujte naše znakove”.

Upitan kao komentira činjenicu što je Penava jučer rekao da nema namjeru odustat od prosvjeda, ministar je kazao da je Penava dobio neke informacije koje očito nije imao. Ministar je dodao da ni on nije imao baš sve informacije s obzirom da je to policijski posao.

“Radi se o osjetljivim pitanjima, kompleksnim istraživanjima. Poanta je u tome da se radi, da se radi na drugačiji način, da se analizira sva dokumentacija, da to sada rade vrlo provjereni kvalitetni stručnjaci, krim istražitelji koji povezuju i ono što su bili fajlovi o pojedinim slučajevima u Haagu i drugim sudovima”, kazao je Božinović. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI