Božinović: Hrvatska donirala 30 tisuća doza AstraZenecina cjepiva Bosni i Hercegovini

Božinović: Hrvatska donirala 30 tisuća doza AstraZenecina cjepiva Bosni i Hercegovini

Hrvatska je donirala 30.000 doza AstraZenecina cjepiva Bosni i Hercegovini, a ministar policije Božinović je rekao da ovom gestom želie iskazati odlučnost i spremnost da pomognu, prije svega susjedima, kako bi cijeli ovaj proces borbe protiv koronavirusa bio što uspješniji, objavio je u ponedjeljak potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović primio je u službeni posjet ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević povodom donacije cjepiva protiv bolesti COVID-19 Bosni i Hercegovini, a temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske o upućivanju humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Kosovu. Sastanku su prisustvovali državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras te predstojnik Ureda ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Davor Bošnjak.

„Ovom gestom želimo iskazati odlučnost i spremnost da pomognemo, prije svega susjedima, kako bi cijeli ovaj proces borbe protiv koronavirusa bio što uspješniji. Kad govorimo o borbi protiv COVID-a, niti jedna zemlja nema taj luksuz da se bori sama, jer radi se o globalnoj pandemiji. Iz tog razloga i postoje razni mehanizmi uspostavljeni na globalnoj i europskoj razini te, naravno, bilateralni mehanizmi gdje države solidarno pomažu jedna drugoj – jer to je naš zajednički interes. Učinkovita provedba cijepljenja je zapravo jedini izlaz iz epidemije. Raduje me da su naši kolege u Bosni i Hercegovini prepoznali važnost i odgovornost u smislu osiguravanja dostupnosti cjepiva svojim državljanima. Također, raduje me da su uspostavljeni mehanizmi kojima se dolazi do cjepiva i nadam se da će sve više cjepiva dolaziti u Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje regije jer to nam je svima u interesu“, objasnio je ministar Božinović.

Kroz Mehanizme Europske unije Republika Hrvatska, zajedno s ostalim državama članicama, predstavlja značajne donatore cjepiva kroz sustav COVAX-a. Obveza koja je preuzeta na globalnoj razini iznosi 2,2 milijarde cjepiva tijekom 2021. godine, od kojih bi nešto više od milijardu i 300 milijuna doza trebalo bi biti raspoređeno među 92 zemlje svijeta koje imaju niži ili srednji prosječan dohodak po glavi stanovnika. Na zadnjem Europskom vijeću donesena je ad hoc odluka o dodatnih 100 milijuna doza koje će Europska unija osigurati zemljama u svom susjedstvu, od toga se Hrvatska obvezala na 100 tisuća doza Janssena, odnosno cjepiva Johnson&Johnson, navodi se u priopćenju MUP-a.

„Kroz cijelu krizu sa koronavirusom pokazujemo visoku razinu solidarnosti s našim susjedstvom, kao što je i Hrvatska osjetila solidarnost drugih zemalja. Moramo jedni drugima pomagati, bilo kroz podizanje kvalitete zbrinjavanja stanovnika u bolnicama kao što je slučaj u Bosni i Hercegovini, prije svega Sveučilišnoj bolnici u Mostaru, bilo kroz sve one donacije koje su bile vezane uz zaštitnu opremu, koje u početku nije bilo. Do sada je Hrvatska zaprimila oko 2,5 milijuna doza, a oko milijun i 903 tisuće doza već je aplicirano. Što se tiče aplicirane prve doze, radi se o nekih milijun i 338 tisuća, odnosno otprilike nešto više od 40 posto odraslog stanovništva, a više od 500 tisuća stanovništva već danas je cijepljeno drugom dozom. U Republici Hrvatskoj taj proces bitno je uhodan i siguran sam da ćemo ostvariti primarni cilj, a to je da do kraja lipnja između 50 i 55 posto odraslog stanovništva primi barem jednu dozu cjepiva“, istaknuo je ministar Božinović.

„Radosna sam što danas mogu biti ovdje na primopredaji donacije cjepiva koju je donirala Vlada Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini“ izjavila je ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević.

„Svjesni smo činjenice koliko je, na početku, bilo teško dobiti potrebne doze cjepiva u situaciji kad je koronavirus poharao čitav svijet. Hrvatska je, također, osjetila koliko je bilo teško doći do cjepiva, a mi u Bosni i Hercegovini osjetili smo to još snažnije. Stoga smo, suočeni s mogućnošću da nećemo moći samostalno dobiti potrebne doze cjepiva, prošle godine potpisali ugovor s Globalnom alijansom za cjepljenje (GAVI) i pristupili COVAX mehanizmu koji je tada obećavao jednak pristup cjepivu svim zemljama, bez obzira koliko moćne ili bogate bile. Nažalost, Bosna i Hercegovina je prve doze cjepiva dobila tek u ožujku, u odnosu na zemlje u našem susjedstvu. U međuvremenu redovito dobivamo određene količine, koje su nažalost nedostatne te još uvijek radimo na cijepljenju prioritetnih skupina. Iz tog razloga, značajna je ova gesta koju je iskazala Vlada Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i u ovim teškim vremenima donirala 30 tisuća doza cjepiva za potrebe cijepljenja prioritetnih skupina stanovništva Bosne i Hercegovine“, dodala je.

Cjepivo će biti raspoređeno na način da će 15 tisuća doza biti donirano Sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15 tisuća doza raspodijelit će se na ostatak stanovništva Bosne i Hercegovine.

„Ovim se putem želim još jednom zahvaliti Vladi Republike Hrvatske i svima onima koji su dali svoj doprinos da se realizira ova donacija. Ona je od velikog značaja za sve koji žive u Bosni i Hercegovini. Ovo je dokaz našeg prijateljskog odnosa, a Republika Hrvatska je pokazala da vodi računa i brine o svojim susjedima“, zaključila je ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine
Gudeljević.

Autor/ Totalno/ Foto: MUP RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI