Božinović: EU treba spriječiti masovne migracije iz Afganistana

Božinović: EU treba spriječiti masovne migracije iz Afganistana

Europska unija treba zauzeti zajedničko stajalište o sprječavanju velikih migrantskih valova iz Afganistana, što ne isključuje humanitarnu pomoć ugroženim skupinama u toj zemlji, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Nadam se da ćemo izaći sa zajedničkim stajalištem koje će staviti naglasak na činjenicu da je u konačnici naš cilj spriječiti masivne, velike migrantske valove. Hrvatska je sigurno na toj poziciji”, izjavio je Božinović novinarima uoči izvanrednog sastanka europskih ministara unutarnjih poslova o Afganistanu.

“To naravno ne isključuje humanitarnu pomoć ugroženim skupinama, ženama, djevojčicama, djeci i onima koji su radili za europske institucije u Afganistanu”, dodao je Božinović.

Ministri unutarnjih poslova razgovarat će o stanju u toj zemlji kojom su ponovno zavladali talibani i mogućim posljedicama na EU.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas istaknuo je da afganistansku krizu treba iskoristiti da se EU napokon dogovori o zajedničkoj politici o migracijama i azilu na temelju prijedloga Komisije.

“Sada je trenutak za politički dogovor o migracijskom paktu”, rekao je Schinas po dolasku na sastanak.

Očekuje se da će ministri donijeti zajedničku izjavu u kojoj će izraziti odlučnost u sprječavanju nelegalnih migrantskih valova i nekontroliranog dolaska migranata iz Afganistana na vanjske granice Unije kako bi se spriječilo ponavljanje migrantske krize iz 2015. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI