MINISTAR POLICIJE Božinović: Državne institucije treba zaštititi, nakon današnjeg dana će se nastojati uvesti određena ograničenja na Markovu trgu

MINISTAR POLICIJE Božinović: Državne institucije treba zaštititi, nakon današnjeg dana će se nastojati uvesti određena ograničenja na Markovu trgu

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović gostovao je večeras u Dnevniku HRT-a  ,te je odgovarao na pitanja vezana uz sigurnost državnih institucija zbog današnjeg napada na policajca koji se dogodio jutros ispred zgrade vlade, ali i o novim epidemiološkim mjerama koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite u suzbijanju pandemije koronavirusa.

Božinović je na pitanje je su li se policajac i napadač poznavali otprije rekao da se to tek treba utvrditi kako bismo znali što je bio motiv napada.

Na pitanje o zadnjoj poruci koju je napadač ostavio na svojem Facebook profilu, Božinović je odgovorio da je ne može komentirati.

Na pitanje o tome kako je napadač uspio pobjeći policajcima, Božinović je rekao, da je napadač bio u prednosti. Nitko nije mogao očekivati da će se odgoditi što će se dogoditi, dvojica policajaca bila su udaljena od njega. Sigurno je da su sve policijske snage angažirale na hvatanju počinitelja, rekao je Božinović.

Na pitanje hoće li doći do restrikcija kretanja na Trgu sv. Marka, ministar je odgovorio. “Čujte, to je režim koji gore postoji godinama. Od 2005. do 2012. Markov trg bio je zatvoren za javne prosvjede, ali bila je otvorena javna površina. No, nakon ovih događaja policija je napravila tri elaborata različitih setova mjera te će se ići u smjeru određenih restrikcija. No, tu treba uključiti i Vladu i Sabor i Ustavni sud, tamo je i vjerski objekt. No, slažem se sa svim onima da državne institucije treba štiti.

Upitan zalaže li se za potpuno zatvaranje Trga sv. Marka, Božinović je kazao da to jest jedna od opcija.

“To je i dio grada koji turisti obilaze, ali to bi se ubuduće trebalo raditi pod striktnim sigurnosnim protokolima, a ne kao sada gdje svatko može doći na trg u bilo kojem trenutku”, rekao je.

Upitan o govoru mržnje na društvenim mrežama u kojem se slavi počinitelja napada, Božinović je rekao da je to jedan problem.

“Na portalima će se urednici učiniti odgovornima za sadržaj komentara na tim portalima, to će se regulirati novim zakonom”, rekao je ministar.

Na pitanje o novim mjerama za obuzdavanje širenja koronavirusa, Božinović je napomenuo da mnoge zemlje u Europi imaju i strože mjere.

“Mi ovim apeliramo na savjesno ponašanje građana, a želimo izbjeći potpuno zatvaranje, naročito ugostiteljskih objekata. Kazne same po sebi ne mogu promijeniti epidemiološku sliku, a što se tiče okupljanja mladih na njih moramo utjecati da budu odgovorni”, rekao je Božinović u Dnevniku HRT-a.

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI