Ministar Davor Božinović s direktoricom Europola: suradnja Hrvatske s tom institucijom sve snažnija

Ministar Davor Božinović s direktoricom Europola: suradnja Hrvatske s tom institucijom sve snažnija

Suradnja hrvatske policije i Europola svakim je danom sve snažnija, što se vidi i po činjenici da se sve više akcija provodi u suradnji dviju institucija, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu nakon susreta s izvršnom direktoricom te agencije Catherine De Bolle.

Ministar Božinović izrazio je zadovoljstvo posjetom novoizabrane izvršne direktorice Europol-a Catherina de Bolle našoj zemlji i Ministarstvu unutarnjih poslova. Sastanak je bio prilika da rasprave niz pitanja od važnosti za jačanje učinkovitosti i suradnje u prevenciji i suzbijanju organiziranog kriminaliteta, terorizma kao i svih drugih oblika kriminaliteta koji zahvaća države članice.

Kao što je poznato, u globaliziranom svijetu za organizirani kriminal, terorizam i sva druga društveno opasna ponašanja ne postoje granice. Na te izazove učinkovito se može odgovoriti samo aktivnom policijskom suradnjom svih država članica Europol-a, kao i kontinuiranim razvijanjem i unaprjeđivanjem metoda suzbijanja kriminala. Samo takva suradnja može dati rezultate u borbi protiv međunarodnih lanaca organiziranog kriminaliteta, rekao je Božinović.

Ministar Božinović osvrnuo se i na suradnju Europola s hrvatskim institucijama

U Republici Hrvatskoj upravo je Europol, primarni kanal za policijsku suradnju i razmjenu kriminalističko-obavještajnih podataka između država članica. Hrvatska je aktivni član Europol-a i svakim danom jača suradnju s drugim članicama. Ta suradnja najviše dolazi do izražaja kod zajedničkih akcija koje su rezultirale vidljivim i opipljivim rezultatima kao što je bila akcija „NANA“, koordinirana iz Zapovjednog centra u Zagrebu, a vezana uz krijumčarenje veće količine kokaina, zatim akcija Power Off, kojom je eliminiran najveći svjetski ilegalni internetski servis za kibernetičke napade i operativne akcije „Telum“ i „Kolumbo“ kojima su presječeni lanci krijumčarenja ilegalnog vatrenog oružja, kazao je ministar.

Hrvatski policijski službenici i službenice vrlo aktivno djeluju u tijelima Europol-a i to u području cyber kriminala, krijumčarenje ljudi i droga.

Na kraju izjave ministar Božinović je naglasio kako su u tijeku pripreme za Europsku konvenciju šefova policija koja će se održati u rujnu ove godine, a na kojoj će jedno od važnih pitanja biti ilegalne migracije i krijumčarenje ljudi.

Izvršna direktorica de Bolle izrazila je veliko zadovoljstvo i čast što je došla u posjetu Hrvatskoj, zemlji koja je vrijedan partner Europol-u te smatra da je suradnja hrvatske policije i Europol-a na vrlo visokom nivou. Posebno je zadovoljna što hrvatske vlasti, policija, shvaćaju da je ulaganje u Europol izrazito bitno, a to govori i činjenica da 18 hrvatskih policajaca radi u stožerima Europol-a što doprinosi dobroj suradnji između Hrvatske i drugih zemalja članica Europol-a.

Hrvatska policija i Europol imaju i dobru suradnju s američkom agencijom za suzbijanje krijumčarenja droge „DEA“ što je vrlo bitno zbog mogućnosti da Hrvatska postane zemlja kroz koju se krijumčari kokain kao i druge vrste droga. Catherina de Bolle je naglasila kako se ovim sastankom puno toga postiglo, dogovorena je daljnja suradnja Europola i hrvatske policije u vidu razmjene informacija, analiziranja te planiranja zajedničkih akcija u suzbijanju svih oblika kriminala. Na kraju je zahvalila ministru Davoru Božinoviću i glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini na toploj dobrodošlici u Ministarstvu.

Autor/H/B.B./Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI