Božinović: Cijepljenje je jedini izlaz, ali nikad nije rečeno da je cijepljenje u Hrvatskoj obvezno

Božinović: Cijepljenje je jedini izlaz, ali nikad nije rečeno da je cijepljenje u Hrvatskoj obvezno

Potpredsjednik Vlade, čelnik Stožera civilne zaštite i šef hrvatske policije Davor Božinović rekao je u ponedjeljak kako je cijepljenje protiv zaraze koronavirusom jedini izlaz iz ove situacije, ali i da nikad nije rečeno da je cijepljenje u Hrvatskoj obvezno.

Od prvoga dana računali smo i računamo na svijest i savjest svih onih koji se mogu cijepiti. Da se dosad nisu cijepili svi koji su mogli, mi danas ne bismo razgovarali o novim mjerama. Bez obzira na to što netko misli da će virus nestati, neće. Ako se slabije cijepimo mi u Hrvatskoj, i izvan Hrvatske dajemo virusu mogućnost da on mutira. Što više mutira, nećemo nikako doći u situaciju da kažemo da se epidemija privodi kraju i da nećemo morati uvoditi restriktivne mjere, upozorio je.

Božinović je rekao i kako svatko tko se cijepi pridonosi tome da svi skupa izađemo iz režima mjera.

Ako to ne radimo, ako se nećemo cijepiti, virus će ostati tu, a kada virus ostaje tu, ostaju i mjere, to je jasna i jednostavna poruka. Mi smo s razine Vlade napravili sve što smo mogli. Nabavili smo dovoljno cjepiva, riješili smo i pitanje digitalnih potvrda tako da one funkcioniraju bolje nego u većini drugih zemalja i to možemo samo stalno ponavljati, da svatko tko misli da necijepljenjem radi neku uslugu sebi, ne. Time ostavljamo džepove gdje se virus može slobodno širiti, napomenuo je.

Osvrnuo se i na trenutačnu epidemiološku situaciju u Zadarskoj županiji te ustvrdio kako se vidi da naša emitivna tržišta, odnosno zemlje iz kojih nam dolazi najviše turista, reagiraju na povećanje broja zaraženih.

Slijedi automatska sankcija, koja je zapravo sankcija njihovim državljanima, ali od koje štetu imamo mi. Cijepljenje je jedini izlaz! Ja bih volio da ima neki drugi, ali nema nam druge. U ovom trenutku možemo biti zahvalni znanosti i sretni što imamo rješenja, a to što neki ne žele prihvatiti rješenje, pretpostavili bi da oni imaju bolje rješenje, ali nemaju, naglasio je.

Četvrti val epidemije je pitanje za svakoga od nas

Mišljenja je da mogući četvrti val epidemije ovisi samo o nama te da je to pitanje za svakoga od nas.

Činjenica je, ako spominjemo kolovoz, da po svim analizama, delta varijanta bi mogla postati dominantna u Europi, upozorio je potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera civilne zaštite.

To znači da ćemo, upozorio je Božinović, imati posla s virusom koji se širi brže nego postojeća varijanta. Vidjeli smo koja je situaciju u Portugalu, koji se otvorio svima koji dolaze iz Velike Britanije u kojoj se delta soj već prilično raširio. Portugal se zatvara. Ne cijeli Portugal, ali regija oko Lisabona.

Mi se nadamo da to možemo izbjeći, možemo zahvaliti svim žurnim službama i našim epidemiolozima koji su i prošlo ljeto radili i ovoga će raditi težak i ozbiljan posao kako bismo suzbili širenje virusa. Mi sve radimo da se to ne dogodi, istaknuo je Božinović.

Na pitanje o cijepljenju nogometnih reprezentativaca i Ivana Perišića koji je zaražen koronavirusom, rekao je da nema podatke tko se točno od njih cijepio.

U Hrvatskoj zaraženo novih 14 osoba, dvije umrle

Zaraza koronavirusom potvrđena je za novih 14 osoba u Hrvatskoj u protekla 24 sata, a dvije su umrle, dok je u državi aktivno 425 slučajeva zaraze, priopćio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među aktivnim slučajevima je 195 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je deset na respiratoru.

U samoizolaciji je trenutno 4138 osoba.

Od početka epidemije do danas ukupno je zabilježeno 359.666 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih su 8202 umrle. Ukupno se oporavilo 351.039 osoba, od kojih 101 u posljednja 24 sata.

Dosad su na covid-19 ukupno testirane 2.138.094 osobe, od toga 2236 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 27. lipnja utrošeno je 2.529.612 doza cjepiva. Dosad je 1.478.516 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.051.096 primilo obje doze.

U nedjelju, 27. lipnja utrošeno je 4986 doza cjepiva.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Hina/ Vlada/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI