Božinović: “ATJ Lučko je prva organizirana postrojba i prva oružana formacija RH koja je štitila ustavni poredak”

Božinović: “ATJ Lučko je prva organizirana postrojba i prva oružana formacija RH koja je štitila ustavni poredak”

Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko obilježila je svoju 31. godišnjicu osnivanja, a tom prigodom potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinovića kazao je, da je to prva organizirana policijska postrojba i prva oružana formacija RH koja je štitila ustavni poredak, državni vrh te koja je svoju ratnu slavu zaslužila na svim hrvatskim ratištima u obrambenom Domovinskom ratu, izvjestio je MUP.


Kroz tu elitnu postrojbu je u ratnom razdoblju prošlo više od 350 ljudi, 19 ih je poginulo i 52 je ranjeno, podsjetio je Božinović.

„Obilježavamo godišnjicu prve organizirane postrojbe i prve oružane formacije Republike Hrvatske, koja je štitila ustavni poredak, državni vrh i koja je svoju ratnu slavu zaslužila na svih hrvatskim ratištima. Nema gdje ove postrojbe nije bilo, i to uvijek na prvoj crti bojišnice. Više od 350 ljudi je, u ratnom razdoblju, prošlo kroz nju, 19 pripadnika je poginulo, a 52 je ranjeno. Poginulim pripadnicima danas odajemo dužnu počast. Oni su naši heroji zato jer su dali život za nešto više i nešto veće od njih samih. Danas je Hrvatska zemlja slobodnih ljudi, između ostalog, jer postoje ovakva mjesta kao što je Lučko gdje od prvog dana borave i uvježbavaju se hrabri ljudi, najhrabriji među nama“, istaknuo je Božinović.

„Antiteroristička jedinica Lučko je ta postrojba koja je uvijek pozvana da rješava one situacije koje drugi ne mogu i zbog toga je ona specifična, jer se radi o najkompleksnijim i najizazovnijim zadaćama koje jedna postrojba može imati pred sobom. Svake godine pokazujemo ono novo što unosimo u redoviti standard opremanja, a danas su to blindirana navalna, interventna vozila koja su sam vrh u svijetu, kad govorimo o takvim tipovima vozila. Opremu nabavljamo jer slušamo naše policajce. Zato i jesmo tu. Od početka mandata ove Vlade uložili smo, i dalje ulažemo, značajna sredstva u hrvatsku policiju, koristeći dobrim dijelom i europske fondove. Ova vozila su iz europskih fondova i najveći dio opreme povlačimo upravo iz različitih mogućnosti koje nam pruža članstvo u Europskoj uniji. Samo za specijalnu policiju, u posljednje četiri godine, uložili smo više od 144 milijuna kuna i tim putem nastavljamo i dalje“, rekao je Božinović.

Božinović je najavio i nabavu tri višenamjenska helikoptera za Antiterorističku jedinicu Lučko.

„Taj postupak je pokrenut upravo kako bi bili na dispoziciji, ne samo za ovako složene operativno-taktičke zadaće kakve ste imali prilike vidjeti danas, već i za pomoć operativnim snagama cjelokupnog sustava civilne zaštite onda kad to zatreba“, zaključio je ministar policije Božinović.

Zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk zahvalio se ministru Božinoviću na kontinuiranom ulaganju u ATJ Lučko.

„Pratili ste nas kroz sve naše akcije, iz kojih se nikad se nismo vratili kao poraženi. S ogromnim iskustvom, koje smo stekli tijekom Domovinskog rata, prepoznati smo u Europi i svijetu jer smo mi jedina policija koja je prva krenula stvarati svoju domovinu i na tom tragu i danas promoviramo svoju domovinu gdje god jesmo“, rekao je Bilobrk.

Bilobrk je rekao da imaju puno zainteresiranih kandidata i svaki dan podižu norme i kriterije te zaključio da je bez obzira na sve vrijednosti i vrline koje donose sa sobom ono što krasi svakog pripadnika srce i pripadnost timu u kojem rade.

Antiteroristička jedinica Lučko ponos je Hrvatske i svih hrvatskih građana više od tri desetljeća. Hrabrost i spremnost pripadnika ove postrojbe vinuli su je u sam svjetski vrh elitnih policijskih postrojbi.

Autor/ Totalno/ MUP/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI