Bošnjaković: Učinkovitiji rad jedini način jačanja povjerenja u sudstvo

Bošnjaković: Učinkovitiji rad jedini način jačanja povjerenja u sudstvo

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je u ponedjeljak da je učinkovitiji rad sudova jedini način da hrvatski građani pojačaju povjerenje u pravosudni sustav.

“Jedini mogući način je što bolji rad pravosuđa. Iz godine u godinu imamo bolje rezultate, sve više predmeta rješavamo, postupke smo ubrzali. No, to još uvijek nije zadovoljavajuće i svjesni smo da ljudi žele brže, bolje i pravednije”, poručio je Bošnjaković u Šibeniku gdje sudjeluje na konferenciji Vijeća Europe pod nazivom “Jačanje transparentnosti i odgovornosti radi osiguravanja integriteta: ujedinjeni protiv korupcije”.

Dodao je da se uvjeti za ubrzavanje sudskih postupaka stvaraju svakim novim paketom zakona koji su reformskog karaktera, a među kojima je “implementaciji digitalne tehnologije kako bi bili čim brži”.

Osvrčući se na zahtjeve iznesene na nedavnom vukovarskom prosvjedu Bošnjaković je kazao da “nitko ne može biti zadovoljan sve dok zadnja žrtva ne dobije sudski epilog”. “Međutim, to je jedno teško područje gdje su vrlo često i policija i sudovi suočeni s problemima da su svjedoci ili osumnjičenici u drugim državama i suradnja s njima nije na najvišoj razini”.

Kazao je da Hrvatska zbog toga želi osnažiti svoje institucije, materijalno, ali i kadrovski. “Mi i dalje imamo mogućnosti koje možemo iskoristiti, vrijeme koje je pred nama mislim da će donijeti rezultate”, zaključio je Bošnjaković.

Ponovio je i podatke prema kojima je od oko 3,500 otvorenih postupaka, njih više od 600 završilo s osuđujućim presudama. Još toliko ih je u tijeku, a 1200 je završilo obustavom. “Određeni broj postupaka vodi se i pred tijelima u Srbiji, vođeni su i pred Haškim sudom. Vjerujem da će statistika biti bolja”, poručio je Bošnjaković. (Hina)

Foto/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI