Ministar pravosuđa Bošnjaković sa srbijanskom kolegicom razgovarao o rješavanju otvorenih pitanja

Ministar pravosuđa Bošnjaković sa srbijanskom kolegicom razgovarao o rješavanju otvorenih pitanja

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković primio je u srijedu izaslanstvo srpskog Ministarstva pravosuđa predvođeno ministricom Nelom Kuburović, a na sastaknu je, kako je istaknuto, “obostrano potvrđena otvorenost za konstruktivnu suradnju i predanost zajedničkom radu s ciljem rješavanja otvorenih pitanja u području pravosuđa”.

“Tomu je potvrda i činjenica kako se radi o ponovnom bilateralnom susretu ministra Bošnjakovića i ministrice Kuburović nakon prethodnog sastanka koji je održan u ožujku 2018. godine u Beogradu”, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Vezano za rad mješovitog Povjerenstva s ciljem sklapanja Ugovora o kaznenom progonu počinitelja ratnih zločina obje su strane, kako je priopćeno, “suglasne da je ostvaren konkretan napredak te je s ciljem unapređivanja daljnjeg rada potvrđen novi sastanak mješovitog Povjerenstva kako bi se intenzivirale aktivnosti na konačnom definiranju svih preostalih aspekata budućeg Ugovora do ljeta ove godine”.

U kontekstu istinske obostrane otvorenosti za jačanje suradnje i rješavanje ovog pitanja dogovoren je i nastavak rada drugog mješovitog Povjerenstva za razmjenu popisa osoba optuženih i osuđenih za kaznena djela ratnih zločina.

“Strane su suglasne da se moraju potpuno ažurirati svi popisi obiju strana kako bi se otklonila neusklađenost i nekompletnost do sada razmijenjenih podataka te je dogovoren nastavak aktivnosti u tom cilju. Također, ministri su se dogovorili da se u rad te Komisije uključe i predstavnici državnog odvjetništva obiju država kako bi se intenzivirala neposredna suradnja u cilju sigurnosti građana obiju država”, ističe se u priopćenju.

Dodaju i da su u duhu atmosfere međusobnog uvažavanja i suradnje razmijenjena su mišljenja i o drugim temama u domeni pravosuđa.

To su, među ostalim, mogućnosti izmjene i dopune postojećih bilateralnih ugovora kako bi se ostvarila neposredna suradnja između pravosudnih tijela u cilju ubrzanja postupaka, ali i pristupni pregovori Srbije s EU u Poglavlju 23.

“Bitnim elementom suradnje prepoznata je suradnja dviju država i dvaju pravosuđa kroz prijenos hrvatskih znanja i iskustava prema tijelima i institucijama Republike Srbije vezano za EU integracijski i pregovarački ciklus koji je već prošla RH. Potvrđen je doprinos hrvatskih stručnjaka u vidu potpore i stručne pomoći koja je do sada pružena Republici Srbiji tokom EU pregovora te obostrana želja da se takva suradnja nastavi i dalje”, navodi se u priopćenju.

Teme zaštite manjina, dodaju, dotaknute su razmjenom mišljenja o pravnom okviru za zapošljavanje manjina u dvama pravosuđima, a obje strane su izložile svoja ustavna i zakonska rješenja za zastupljenost manjina u državnim institucijama i pravosuđu te praktične aspekte provedbe prava manjina na zapošljavanje u tijelima pravosuđa.

“Sastanak je prošao u prijateljskom ozračju – stav je obiju strana da postoji jasan napredak u pogledu rješavanja otvorenih pitanja te otvorenost da se u neposredno predstojećem periodu definira precizan pravni okvir za buduće bilateralne odnose u pravosuđu”, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa. (Hina)

Foto/Ministarstvo pravosuđa

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI