Bošnjaci i Hrvati prijatelji i saveznici! Plenković: SAD i EU spremni posredovati između Hrvata i Bošnjaka

Bošnjaci i Hrvati prijatelji i saveznici! Plenković: SAD i EU spremni posredovati između Hrvata i Bošnjaka

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Mostaru kako su europski i američki dužnosnici spremni angažirati se kako bi se nastavili razgovori o izbornoj reformi u BiH između Hrvata i Bošnjaka čije savezništvo Hrvatska želi obnoviti.

Plenković koji je danas boravio u Mostaru, gdje je između ostalog sudjelovao na otvorenju 23. međunarodnog sajma gospodarstva, kazao je da su europski i američki dužnosnici spremni angažirati se kako bi se nastavili razgovori o izbornoj reformi u BiH između Hrvata i Bošnjaka čije savezništvo Hrvatska želi obnoviti.

“Najviša razina Europske unije se spremna uključiti kao i američka strana te napraviti dodatni napor. Da bi se ti razgovori dogodili potrebno je postojanje političke volje i želje lidera političkih stranaka u BiH”, rekao je Plenković.


Dodao je kako će se razgovori organizirati čim hrvatske i bošnjačke stranke pokažu spremnost.

Plenković je istaknuo kako Hrvatska želi potaknuti postizanje dogovora hrvatske i bošnjačke strane.

“Želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji Bosne i Hercegovine. Da bi se to dogodilo ključno je ponovno uspostaviti povjerenje, veće razumijevanje pozicije jednih i drugih”, dodao je.

Podsjetio je na ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u postizanju dogovora o uspostavi hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH i potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Naglasio je da je uvjet za stabiliziranje odnosa Hrvata i Bošnjaka izmjena izbornoga zakona kako bi se zajamčila legitimna politička predstavljenost Hrvata bez da ih brojniji narodi preglasavaju.

Hrvatski premijer izvijestio je da je u Mostaru razgovarao s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijem, mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártóm, srpskom premijerkom Anom Brnabić te članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o pitanjima od zajedničkog interesa. Dodao je da je mađarskom ministru Szijjártu i srpskoj premijerki Brnabić čestitao na izbornim pobjedama.

Premijer Plenković je s Miloradom Dodikom razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i o povezivanju u prometnom i infrastrukturnom smislu te o energetskim pitanjima, kao i o položaju Hrvata na teritoriju Republike Srpske.

Dodao je da je bilo riječi i o podršci hrvatske Vlade biskupu Komarici kako bi se riješila imovinsko-pravna pitanja glede samostana Marija Zvijezda koji bi, kako je rekao, u budućnosti trebao postati europski centar okupljanja, dijaloga, mira i znanja.

Hidroelektrana Dubrovnik 2 od strateškog interesa za Hrvatsku

Kad je riječ o energetskim pitanjima, razgovaralo se i o Hidroelektrani Dubrovnik 2, za koju smatramo, kazao je Plenković, da je od strateškog interesa za Hrvatsku. Dodao je da će razgovore nastaviti ministri energetike, kao i Hrvatska elektroprivreda.

“U ovim novim strateškim okolnostima smatramo da moramo napraviti sve napore da osiguramo dovoljno električne energije i za naše gospodarske subjekte, a onda ako to može pomoći i gospodarskim subjektima u Bosni i Hercegovini tražit ćemo zajednička rješenja”, ustvrdio je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na stav Mađarske koja podržava članstvo Srbije u Europskoj uniji.

Podsjetio je na stav Hrvatske koja smatra da sve države jugoistoka Europe trebaju postati članice Europske unije, ali da bi se to dogodilo, dodao je Plenković, trebaju ispuniti kriterije.

“Hrvatska će svim našim susjedima u tom procesu pomoći savjetima, iskustvom i transferom znanja na maksimalno kvalitetan način, a naročito Bosni i Hercegovini”, zaključio je premijer Plenković.

U Mostaru je, nakon dvije godine, svoja vrata ponovno otvorio Međunarodni sajam gospodarstva. Njegovo 23. izdanje okupilo je brojne visoke uzvanike, ali i mnoštvo pojetitelja. Zemlja partner je Mađarska.

Na svečanosti otvaranja između ostaloga su bili Dragan Čović, premijer RH Andrej Plenković, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjedatelj Vijeća ministar BiH Zoran Tegeltija, član bh. Predsjedništva Milorad Dodik, premijer FBiH Fadil Novalić, gradonačelnik Grada Mostara Mariio Kordić, uz direktoricu Mostarskog sajma Dalfinu Bošnjak.

Izvor: Vlada/Hina/HDZ BiH/ Foto: Press Vlada RH/ Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI