PORAZ KRIMMILJEA DODIKA I ČOVIĆA: Osmica ostaje na čelu  bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA)  iako su mu u Banjoj Luci poništili diplomu

PORAZ KRIMMILJEA DODIKA I ČOVIĆA: Osmica ostaje na čelu bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) iako su mu u Banjoj Luci poništili diplomu

Krimmilje Milorada Dodika (SNSD) i čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića ponovno su osporili diplomu šefa OSA-e te donijeli odluku o poništenju fakultetske diplome šefu bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmadagiću Osmici priopćivši da je stečena na nezakonit način.

Podsjetimo da se kao što smo već pisali vrši pritisak na ravnatelja OSA-e Osmana Mehmedagića i to na prokušani način.

Iz OSA-e su stali na stranu svog ravnatelja navodeći pritom kako je riječ o političkoj uroti. U Agenciji tvrde – Mehmedagić je nekome stao na žulj otkrivajuči organizirani kriminal a onima koji lansiraju takve tvrdnje cilj je maknuti Mehmedagića.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je od 25. srpnja 2017. godine bez parlamentarnog nadzora. Mehmedagiću će u studenom ove godine isteći mandat na čelu OSA-e, a SNSD Milorada Dodika najavio je kako mu neće odobriti novi mandat.

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS odbilo je žalbu banjalučkog Univerziteta za poslovne studije (UPS) na rješenje prosvjetnog inspektora, koji je naredio poništenje diplome Osmana Mehmedagića Osmice, direktora bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), koji bi, kako neslužbeno  saznajemo, i u slučaju konačnog poništenja te diplome ostao na funkciji direktora, piše portal Slobodna Bosna.

“Treba vremena da se poništi ta diploma. U slučaju državnih službenika i poništenja diplome zna se procedura, ali kod imenovanih lica to je malo komplikovano i procedure nisu baš najjasnije. Mehmedagić je politička ličnost i to je političko imenovanje”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

Inače, kako je rekla Radmila Pejić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske, po ocjeni drugostepenog organa, prvostepeni organ, odnosno inspektorat, koji je naložio poništenje Mehmedagićeve diplome, dao je pravovaljano obrazloženje uz pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje te pravilno primijenio materijalno pravo i donio rješenje kojim se Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci nalaže poništenje diplome koja je izdata 21. septembra 2007. godine.

“Svi razlozi koje je prvostepeni organ naveo u obrazloženju potkrepljuju utvrđene povrede nastale pogrešnom primjenom materijalnih propisa uz postojanje umišljaja učesnika predmetnih propusta i potvrđuju da je Mehmedagić diplomu stekao na nezakonit način”, naglasila je Pejićeva dodajući da je rješenje konačno u upravnom postupku te da protiv njega nije dopuštena žalba, ali da se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe nadležnom okružnom sudu u roku od 30 dana.

U Univerzitetu za poslovne studije kažu da još nisu dobili rješenje Ministarstva, ali da će iskoristiti sve ono što im zakon dozvoljava.

“Ministarstvo radi ono što mu zakon dozvoljava, a i mi ćemo isto tako. Još nisam pročitao rješenje Ministarstva da bih mogao reći nešto više”, rekao je Radovan Klincov, rektor UPS-a.

Praktično, diploma Mehmedagića vrlo vjerovatno još neće biti poništena, jer tek slijedi sudski postupak kroz koji će se pokušati osporiti rješenje prosvjetnog inspektora.

“I kada se završi taj sudski spor i u slučaju da UPS poništi diplomu Mehmedagiću, onda Mehmedagić može tužiti fakultet i osporavati njegovo rješenje o poništenju diplome, tako da sve to može trajati godinama”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Slobodna Bosna

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI