Borrell poziva “odmah” na stvaranje koridora za evakuaciju civila u Mariupolju

Borrell poziva “odmah” na stvaranje koridora za evakuaciju civila u Mariupolju

Visoki diplomat Europske unije, visoki predstavnik Josep Borrell, u pisanoj je izjavi u petak pozvao na stvaranje koridora za evakuaciju u Mariupolju “odmah uz potrebna jamstva o prekidu vatre, od Azovstala i drugih dijelova grada do drugih dijelova Ukrajine”.

“Mora se osigurati slobodan i siguran pristup onima koji dostavljaju humanitarnu pomoć, u skladu s osnovnim načelima ljudskih prava i međunarodnim humanitarnim pravom”, pozvao je.

Borrell je pohvalio ukrajinske “napore u pronalaženju diplomatskog rješenja za evakuaciju civila”, ali je rekao da EU žali “što Rusija ne uzvraća”.

Borrell je u izjavi također istaknuo hitnost situacije, rekavši:

“Već tjednima svijet svjedoči okrutnom, ilegalnom napadu Rusije na Mariupol koji je doveo do razaranja grada širokih razmjera, uključujući zločine nad civilima, pod uvrnutim izgovorom ‘oslobađanja’ grada.”

“Tisuće njegovih stanovnika deportirano je u Rusiju ili prisilno raseljeno u područja Ukrajine koja nisu pod kontrolom vlade”, dodao je.

Borrell je kazao da je u Mariupolju ostalo više od 100.000 civila, uključujući čak 1.000 koji su se sklonili u čeličanu Azovstal i brane ih ukrajinske oružane snage.

Istrage o smrtnim slučajevima civila u Kijevu, Buči i drugdje nastavljaju se kako se pojavljuju novi dokazi.

U međuvremenu, civili ostaju zarobljeni u ukrajinskim gradovima poput Mariupolja i Luganska, a u petak nisu uspostavljeni novi koridori za evakuaciju. Gradonačelnik Mariupolja rekao je da je potreban “jedan vedar dan prekida vatre” za evakuaciju civila koji se nalaze u skloništu u željezari i čeličani Azovstal u opkoljenom gradu.

Izvor/ CNN/ Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI