Borrell: EU snažno osuđuje de facto zabranu djelovanja Navaljnoga

Borrell: EU snažno osuđuje de facto zabranu djelovanja Navaljnoga

Europska unija snažno je u četvrtak osudila odluku ruskog suda koji je političke organizacije Alekseja Navaljnog proglasio ekstremističkim čime im se praktički zabranjuje djelovanje uoči parlamentarnih izbora.

“Jučerašnja odluka jednog moskovskog suda predstavlja najozbiljniji napor ruske vlade do sada da suzbije neovisnu političku oporbu i antikorupcijske istrage i eliminira utjecaj političkih mreža Alekseja Navalnoga prije izbora za Državnu dumu u rujnu i kasnije”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Odlukom suda praktički se zabranjuje aktivnost Protukorupcijske zaklade koju je osnovao Navaljni i sprječava njegove saveznike da sudjeluju na izborima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prije nekoliko dana je potpisao zakon koji zabranjuje osobama povezanim s ekstremističkim skupinama kandidiranje na izborima za dulji niz godina.

“To je neutemeljena odluka koja potvrđuje negativan obrazac sustavnog suzbijanja ljudskih prava i sloboda za koje jamči ruski ustav. Ova presuda imat će dalekosežne posljedice za rusko civilno društvo, oporbu i kritičke glasove. Pozivamo rusku vladu da se u potpunosti pridržava svojih međunarodnih obveza”, ističe Borrell.

Borrell je još jednom pozvao na hitno i bezuvjetno oslobađanje Alekseja Navaljnog, ističući da je njegova osuda “politički motivirana i protivna ruskim međunarodnim obvezama”. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI