BOLAN KOJA MRŽNJA, ŽIVI SE ZAJEDNO! Katolici i muslimani zajednički izgradili katoličku crkvu i džamiju kod Tomislavgrada

BOLAN KOJA MRŽNJA, ŽIVI SE ZAJEDNO! Katolici i muslimani zajednički izgradili katoličku crkvu i džamiju kod Tomislavgrada

Protekloga vikenda u Dilaverima, u Mandinu Selu nedaleko Tomislavgrada svečano je otvorena džamija čiju su izgradnju 2020.godine zajednički financirali lokalni muslimani i katolici, suprotno neskladu i prijeporima između političkih predstavnka Bošnjaka i Hrvata.

Džamija u mjestu Dilaveri izgrađena je 2020., ali je otvorenje odgođeno zbog epidemije covida-19.

Zajednički su je svojim donacijama financirali katolici i muslimani, nakon što su na isti način ranije izgradili katoličku crkvu nedaleko toga mjesta, rekli su organizatori.

Uz domaće vjernike i one pristigle iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, predstavnike Islamske vjerske zajednice, svečanom otvorenju nazočili su i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi Hercegbosanske županije Hikmet Hodžić, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić i gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić.

O tome su na svečanom otvaranju govorili predsjednik vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić i gvardijan franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Sreten Ćurčić.

“Dopustite mi da ovdje danas pred vama vjernicima kao političar i kao vjernik, kao katolik i Hrvat vama muslimanima – Bošnjacima kažem da sam ponosan da vi danas ovdje u selu, koje je većinski katoličko i hrvatsko posvećujete džamiju. Dopustite mi da u ime svih naših suseljana budem ponosan na činjenicu da ste sudjelovali u financiranju katoličke kapelice, a mi u izgradnji džamije. To je politika koja se pokazuje izrazito učinkovitom jer svi naši ministri, bez obzira kojem narodu pripadali, podupiru zajedničko dobro svih naših stanovnika, kazao je predsjednik Vukadin, te dodao: – U ime Vlade Hercegbosanske županije i svoje osobno želim Vam da ovo mjesto bude mjesto iskrene molitve i zahvalnosti Svevišnjem, te postane još jedna svijeća nade u mraku koji nas ponekad okružuje.

Dilaveri su primjer stoljetne tolerancije i međusobnog pomaganja tamošnje hrvatske, uglavnom katoličke i bošnjačke muslimanske zajednice.

To je posve suprotno od javno stvorenoga nepovjerenja, pa čak i mržnje koja je posebno izražena na društvenim mrežama i u istupima političara iz dva naroda koja se posebno pojačala uoči općih izbora u listopadu.

Izvor/ Hina/ Vlada Hercegbosanske županije/ Foto: PRESS VHŽ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI