Bogat program idućeg tjedna u Americi: Predsjednik Milanović putuje u Kanadu i SAD, posjećuje Hrvate i govori pred UN-om

Bogat program idućeg tjedna u Americi: Predsjednik Milanović putuje u Kanadu i SAD, posjećuje Hrvate i govori pred UN-om

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović idućih će devet dana provesti u radnim posjetama Kanadi i SAD-u, posjetiti hrvatske tamošnje zajednice i govoriti pred Općom skupštinom UN-a.

Milanović će boravit od 16. do 24. rujna u radnom posjetu Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama gdje će sudjelovati na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, priopćeno je u petak s Pantovčaka.

Otvaranje rasprave na Općoj skupštini UN-a je u utorak, 19. rujna, a obraćanje predsjednika Milanovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za srijedu, 20. rujna.

Tijekom boravka u New Yorku, predsjednik Milanović će sudjelovati i na Samitu o ciljevima održivog razvoja – koji se u UN-u održava u ponedjeljak, 18. rujna – na kojemu će se raspravljati o jačanju aktivnosti ključnih tranzicija radi ubrzavanja napretka prema ciljevima održivog razvoja.

Boravak u New Yorku predsjednik Milanović će iskoristiti i za susret s članovima hrvatske zajednice i to na svečanom prijemu koji organiziraju Veleposlanstvo RH u SAD-u Generalni konzulat u New Yorku.

Prije New Yorka, predsjednik Milanović će boraviti dva dana u Kanadi, u provinciji Ontario, gdje će obići članove hrvatske zajednice i institucije koje okupljaju kanadske Hrvate. Posjetit će osnovnu školu „San Sebastian“ u Mississaugi, Hrvatsko franjevačko središte „Kraljica mira“ u Norvalu te Hrvatsku župu svetog Križa u Hamiltonu.

U Burlingtonu će razgovarati s hrvatskim gospodarstvenicima iz Kanade te sudjelovati na svečanom prijemu za hrvatsku zajednicu koji organiziraju Veleposlanstvo RH u Kanadi i Generalni konzulat u Mississaugi.

Planiran je i radni sastanak predsjednika Milanovića s premijerom Ontarija Dougom Fordom.

Nakon sudjelovanja na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, predsjednik Milanović će posjetiti i Hrvate koji žive u New Orleansu i okolici, na jugu SAD-a.

Središnje događanje tijekom boravka predsjednika Milanovića u New Orleansu bit će svečano otvaranje novog Hrvatskog centra u Belle Chasseu kojemu će prisustvovati i guverner američke savezne države Louisiane Billy Nungesser.

Predsjednik Milanović će posjetiti i grad Biloxy gdje će se sastati s gradonačelnikom Andrewom Gilichem, jedinim gradonačelnikom u SAD-u koji je Hrvat i koji će organizirati  susret predsjednika Milanovića s hrvatskom zajednicom koja živi u tom dijelu SAD-a.

Uz predsjednika Milanovića u radnom posjetu Kanadi i SAD-u boravit će i supruga prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović koja će, uz ostale aktivnosti, u utorak, 19. rujna u New Yorku u UN-u sudjelovati na skupu koji zajednički organiziraju Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Europu i Vlada Kraljevine Norveške. Prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović govorit će na panel raspravi pod nazivom „Težnja prema blagostanju, jednakosti i zdravim društvima kroz održive fiskalne politike“.

U izaslanstvu predsjednika Milanovića bit će i predstojnik Ureda Predsjednika Republike Orsat Miljenić te savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.

Izvor/ Ured predsjednika RH/ Foto: Ilustracija/ Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI