Blinken: U Afganistanu je vjerojatno još manje od 1.000 američkih državljana

Blinken: U Afganistanu je vjerojatno još manje od 1.000 američkih državljana

Sjedinjene Države evakuirale su najmanje 4.500 američkih državljana i njihovih obitelji iz Afganistana od sredine kolovoza, izjavio je u srijedu državni tajnik Antony Blinken, dodavši kako je Washington ostvario kontakte s još oko 1.000 preostalih državljana.

Blinken je na konferenciji za novinare rekao kako nema roka u nastojanju da se pomogne ljudima koji žele napustiti Afganistan, i Amerikancima i drugima, te da će se ti napori nastaviti “koliko god je potrebno”.

Kad su SAD započeli evakuaciju, u Afganistanu je bilo čak 6000 američkih državljana koji su htjeli otići, rekao je Blinken. Preostalo ih je još 1.000.

“Za preostalih otprilike 1000 koje smo imali, a koji su možda Amerikanci koji žele napustiti Afganistan, obraćamo im se više puta dnevno, na više komunikacijskih kanala”, rekao je Blinken.

“S ovog popisa od otprilike 1.000, vjerujemo da je broj Amerikanaca koji aktivno traže pomoć da napuste Afganistan manji, vjerojatno znatno manji”, rekao je, upozorivši više puta da se brojke mogu mijenjati svakih sat vremena.

Blinken je rekao da su 45 do 46 posto od više od 82.000 ljudi koji su do sada evakuirani bili žene i djeca.

Zapadne zemlje požurile su evakuirati ljude iz Afganistana s manje od tjedan dana do odlaska svih stranih postrojba, priznajući da će mnogi Afganistanci koji su im pomogli biti ostavljeni neizvjesnoj sudbini pod talibanima.

At least 500 U.S. citizens remain in Afghanistan who want to leave the country amid the U.S. military’s evacuations, according to Secretary of State Antony Blinken.

Since Aug. 14, over 82,000 people have been evacuated from the country by the U.S. and allies — including about 4,500 Americans, Blinken said at a press briefing on Wednesday.

The U.S. Embassy has been in direct contact with 500 Americans who remain and want to leave, and have provided instructions to do so, but there may still be up to 1,000 additional Americans in the country, according to embassy estimates, Blinken said.

Autor/ Totalno/ izvor/ Hina/ news binding/ Foto: Department of the State

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI