Blinken kaže da je sastanak s Lavrovom prekinut jer “ruska invazija počinje”

Blinken kaže da je sastanak s Lavrovom prekinut jer “ruska invazija počinje”

Američki državni tajnik Antony Blinken otkazao je planirani sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi ovog tjedna, objavio je u utorak, kao posljednji znak da se diplomatski putevi s Rusijom oko Ukrajine brzo zatvaraju.

“Sada kada vidimo da invazija počinje i da je Rusija jasno dala do znanja da odbacuje diplomaciju, nema smisla nastaviti s tim sastankom u ovom trenutku”, rekao je Blinken u State Departmentu u utorak.

“Savjetovao sam se s našim saveznicima i partnerima svi se slažu”, dodao je.

Blinkenova objava dolazi dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao dvije separatističke regije u Ukrajini kao neovisne i najavio da će tamo rasporediti “mirovne” snage. Američki predsjednik Joe Biden i najviši američki dužnosnici rekli su u utorak da su Putinovi potezi označili početak nove ruske invazije na Ukrajinu, a Biden je kao odgovor najavio prvu tranšu sankcija.

Blinken je rekao da je u utorak poslao pismo Lavrovu kako bi ga obavijestio o odluci.

Rekao je da SAD ostaje privržen diplomaciji “ako je Rusija spremna poduzeti vidljive korake kako bi međunarodnoj zajednici pružila bilo kakav stupanj povjerenja, ozbiljno misli na deeskalaciju i pronalaženje diplomatskog rješenja.”

Visoki američki diplomat predložio je sastanak sa svojim ruskim kolegom prošlog tjedna “kako bismo razgovarali o koracima koje možemo poduzeti za rješavanje ove krize bez sukoba”, rekao je tada Blinken i prihvatio ga pod uvjetom da Rusija ne napadne Ukrajinu.

Njegovo otkazivanje naglašava da Bidenova administracija više ne vjeruje da Rusija uopće ozbiljno želi nastaviti s diplomacijom. Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je prošli tjedan: “Ako izvrše invaziju u nadolazećim danima, to će jasno pokazati da nikada nisu bili ozbiljni po pitanju diplomacije.”

“Nećemo dopustiti Rusiji da se pretvara u diplomaciju u isto vrijeme kada ubrzava svoj marš putem sukoba i rata”, rekao je Blinken u utorak.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian također je najavio da se njegov sastanak s Lavrovom koji je bio zakazan za petak više neće održati.

Blinken je u State Departmentu govorio zajedno s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom, koji se u utorak u Washingtonu također sastao s Bidenom i ministrom obrane Lloydom Austinom.

Kuleba je rekao da Ukrajina ne planira evakuirati Mariupol i Kharkiv u istočnoj Ukrajini prema Putinovim zapovijedima. Rekao je da njegova nacija ima dva plana: diplomaciju i, ako to ne uspije, borbu za obranu.

“Plan A je upotrijebiti svako oruđe diplomacije da odvrati Rusiju i spriječi daljnju eskalaciju”, rekao je Kuleba. “A ako to ne uspije, plan B je boriti se za svaki pedalj naše zemlje, u svakom gradu i svakom selu – boriti se do pobjeđujemo, naravno.”

Blinken je rekao da su Putinove izjave od ponedjeljka potvrdile da je “njegov plan cijelo vrijeme bio napad na Ukrajinu” i da se ruski problemi s NATO-om “nikada nisu odnosili na Ukrajinu i NATO per se”, dodajući da je Putinov pravi cilj “rekonstruirati Rusko carstvo, ili osim toga, sfera utjecaja, ili manje od toga, potpuna neutralnost zemalja koje okružuju Rusiju.”

“Duboko uznemirujući jučerašnji govor predsjednika Putina i njegove današnje izjave jasno su svijetu dali do znanja kako on gleda na Ukrajinu: ne kao na suverenu naciju s pravom na teritorijalni integritet i neovisnost, već kao na tvorevinu Rusije i stoga podređenu Rusiji ”, rekao je Blinken u utorak. “Ovo je najveća prijetnja sigurnosti u Europi od Drugog svjetskog rata.”

Izvor/ CNN/ Foto: Department of the State

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI