Bleiburg – Hrvatski narod ima pravo očuvati sjećanje na svoju prošlost

Bleiburg – Hrvatski narod ima pravo očuvati sjećanje na svoju prošlost

Krčki biskup Ivica Petanjek poručio je u subotu, u propovijedi tijekom 74. komemoracije Bleiburške tragedije, da hrvatski narod ima pravo i da treba očuvati sjećanje na svoju prošlost i odati počast svim žrtvama te se usprotivio svima koji mu osporavaju to pravo.

Skup na Lojbaškom polju pored Bleiburga u znak sjećanja na ubijene vojnike postrojbi tzv. NDH protekao je bez incidenata, priopćila je koruška policija u subotu u Bleiburgu.

Na Bleiburg je stiglo stotinu autobusa, od kojih 35 organizira Počasni bleiburški vod, a 65 ih je stiglo iz Bosne i Hercegovine i dijaspore. Okupilo se desetak tisuća ljudi po službenoj procjeni, odnosno 15 tisuća, po procjeni PBV-a.

“Na skupu se okupilo oko 15.000 osoba što je za trećinu manje od očekivanog. I na dva prijavljena prosvjeda protiv skupa na Lojbaškom polju je došlo manje sudionika od očekivanog, ukupno oko 100 osoba“ što je ipak policiju potaknulo na dodatni oprez”, priopćila je Koruška policijska uprava.

Mediji navode da je zabrana dijeceze Gurk-Klagenfurt za održavanjem mise, što podrazumijeva zabranu biskupima da drže misu, izbjegnuta tako što je obraćanje krčkog biskupa Ivice Petanjka najavljeno kao “govor”.

Hrvatski narod ima pravo očuvati sjećanje na svoju prošlost

Krčki biskup Ivica Petanjek poručio je u propovijedi tijekom 74. komemoracije bleiburške tragedije da hrvatski narod ima pravo i treba očuvati sjećanje na svoju prošlost kao i odati počast svim žrtvama. Usprotivio se svima koji mu osporavaju to pravo.

Premda je zbog ustezanja dozvole Biskupije iz Klagenfurta za skup u Bleiburgu misu službeno vodio ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže Fabijan Svalina, krčki biskup je održao propovijed i u nekoliko je navrata tijekom propovijedi pobrao pljesak okupljenih.

Petanjek je u propovijedi kazao da je “naš narod poratnu sudbinu vezao uz križni put Isusa Krista“ i da slavljenjem euharistije za sve stradalnike naroda njihovu žrtvu poistovjećujemo s Isusovom žrtvom te da se ne smije dopustiti da “njihova žrtva bude izbrisana iz sjećanja naroda”.

Narodu se ne može oduzeti pamćenje

“Ovaj događaj je pokazatelj da se narodu ne može oduzeti pamćenje”, kazao je Petanjek i pozvao sve do kojih dopire njegov glas da pokušaju shvatiti kako ne mogu uništiti ovakva okupljanja.

“Nama naše bake i roditelji nisu prenijeli mržnju, nego uspomenu u svjetlu kršćanske vjere. Nismo danas ovdje jer nekoga mrzimo nego jer svoje volimo”, rekao je Petanjek nakon čijih se riječi čuo pljesak okupljenih.

Upozorio je da samo prividno živimo u ujedinjenoj Europi i da su granice velike, da su sve snage uprte da se pokaže samo jedno mišljenje na ove događaje.

Omogućili su inima, koji su sva ova desetljeća upirali sve svoje snage da u našem narodu ugase pamćenje na prošle događaje, da ponovno podignu glave i pokažu koliko je još velika tama u njihovim srcima, kazao je.

“Mi danas, na ovome mjestu, na prvoj postaji narodnoga Križnog puta, moramo zavapiti Gospodinu da se maknu granice među nama, našim narodima, pa i u crkvi Kristovoj. Vjerujem da ima dovoljno razboritih koji će prepoznati istinu pa da ta istina dođe iz Europe ili preko oceana. Od drugih tražimo da nam sude, da nas prosuđuju i da nam svoju istinu nameću. Dokad ćemo se mi Hrvati parničiti među sobom? Dokad će nam drugi suditi i govoriti što je istina?, upitao se.

Petanjek je izrazio uvjerenje da u hrvatskom narodu ima još toliko mudrih i razboritih koji su spremni otvoriti srce i um istini i povjerovati joj, ne čekajući da ta istina dođe iz Europe ili preko oceana. “Zašto se kroz cijelu povijest ponižavamo i od drugih očekujemo i tražimo da nam sude i da nas prosuđuju i da nam svoju istinu nameću?”, upitao je.

“Zamolimo Oca nebeskoga da nam u ime Isusovo otvori srce i um da upoznamo istinu, jer će nas istina osloboditi”, poručio je Petanjek u svojoj propovijedi u Bleiburgu.

Predstavnici hrvatskih vlasti bez izjava

Predstavnici hrvatskih vlasti nisu željeli davati izjave, ali su novinari izvukli po jednu kratku rečenicu od izaslanika predsjednika Vlade, ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je rekao da je na Bleiburgu zbog komemoracije žrtvama, i ministra branitelja Tome Medveda, koji je kazao da je zadovoljan činjenicom da sve je prošlo u redu.

U ime pokrovitelja, Hrvatskog sabora, izaslanik predsjednika Sabora bio je zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader, dok je u ime predsjednice Republike bila nazočna predstojnica Ureda Anamarija Kirinić.

Autor: Totalno.hr/Izvor: Hina/RTL/Vijesti.hr/Foto: Ilustracija

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI