Bivši direktor CIA-e kaže da će bitka u istočnoj Ukrajini “biti prilično žestoka borba”

Bivši direktor CIA-e kaže da će bitka u istočnoj Ukrajini “biti prilično žestoka borba”

Umirovljeni general David Petraeus, bivši direktor CIA-e i zapovjednik Središnjeg zapovjedništva koji je također nadzirao rat u Afganistanu do 2010., rekao je da Ukrajinci mogu očekivati ​​”priličnu žestoku borbu” dok se ruske snage pripremaju za “masovni proboj” u istočnoj Ukrajini.

Petraeus, kaže da je Ukrajina u “ključnom” i “opasnom” trenutku i da bi istočnoeuropske zemlje mogle učiniti više da Ukrajini opskrbe oružje i zalihe.

U razgovoru za Balkansku službu RSE/RL iz New Yorka 5. travnja, umirovljeni general je rekao da će to kako će Ukrajina proći ovisiti “o tome koliko dobro radimo, a ‘mi’ ne znači samo Sjedinjene Države, već i sve zemlje NATO-a zajedno a posebno, iskreno, one istočnoeuropske zemlje koje imaju protuzračnu obranu, višestruke raketne sustave, topništvo i streljivo… koje su kompatibilne s onim što ima Ukrajina.”

Pentagon je 2. travnja objavio da će Ukrajini osigurati vojne zalihe vrijedne 300 milijuna dolara, uključujući dronove, strojnice i oklopna vozila. Pentagon je rekao da je već dao više od 1,6 milijardi dolara vrijednu sigurnosnu pomoć, uključujući protuzračne rakete Stinger i protutenkovsko oružje, od ničim izazvane ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Vojni stručnjaci rekli su da Ukrajini jako treba oružje, dijelovi i zalihe koji su kompatibilni s tehnologijom iz sovjetskog doba. Neka zapadna vojna tehnologija može biti teška za Ukrajinke bez opsežne obuke, plus rezervni dijelovi nisu lako dostupni za popravke.

“Ukrajinci se bore vrlo učinkovito, vrlo herojski, s ogromnom snalažljivošću, kreativnošću, hrabrošću i učinkovitošću, a ono što trebamo učiniti je pomoći im”, rekao je Petraeus. “Istočnoeuropske zemlje trebale bi pretraživati ​​vlastite obrambene zalihe i pružiti Ukrajini sve što imaju što bi bilo korisno.”

Dana 5. travnja, londonski Financial Times izvijestio je da je Češka već nekoliko tjedana u Ukrajinu slala tenkove, uključujući T-72 sovjetske izrade, i borbena vozila pješaštva. Češka je navodno bila prva zemlja NATO-a koja je Ukrajini isporučila teško oružje.

Petraeus je u intervjuu za RSE govorio i o veličini vojnog neuspjeha Rusije u Ukrajini. “Nisu uspjeli. Ukrajina je dobila bitku za Kijev”, rekao je. “Pobijedili su i u bitkama kod Černihiva na krajnjem sjeveru, a zatim i u Sumiju na sjeveroistoku.”

Nakon što je Petraeus zapovijedao 101. zračno-desantnom divizijom nakon američke invazije na Irak 2003., predvodio je vojne napore koalicije tijekom naleta 2007. i 2008., kada su Sjedinjene Države rasporedile dodatnih 20.000 vojnika. Rekao je da je “nalet” bio “najvažniji poduhvat – i najveći izazov – od mojih 37 godina u uniformi”.

“Ne mogu zamisliti da sam izgubio 15.000 vojnika u pet tjedana. To je zapanjujuće”, rekao je Petraeus o gubicima ruskih trupa, čiji točan broj nije poznat. Ukrajina kaže da je Rusija izgubila više od 18.000 boraca u ratu, dok zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, procjenjuju gubitke na oko 10.000. Ruske vlasti prijavile su svoje gubitke kao djelić tih brojeva.

O tome zašto su ruske snage zaglibile ili prisiljene na povlačenje u nekim dijelovima Ukrajine, Petraeus je rekao da je ruska “Ahilova peta” bila “nedostatak onoga što bi se moglo nazvati ekspedicijskom logistikom. Drugim riječima, nakon što se udalje od željeznički sustav ili luka, njihova logistika je vrlo, vrlo skromna.”

Rekao je da su ruske oružane snage vezane za svoj željeznički sustav u Rusiji. “Kada ga napuste, kao što smo vidjeli, potpuno su neadekvatni u odredbama koje su dali za svoje snage kada je riječ o hrani, gorivu i streljivu, medicinskoj evakuaciji i svemu ostalom”, rekao je.

Uz više izvješća o zločinima u Ukrajini koje su navodno počinile ruske trupe, Petraeus je rekao da je vrlo jasno da su počinjeni ratni zločini. “Ako oni [Ukrajinci] prije nisu mrzili Rusiju, onda sigurno mrze sada zbog užasnog načina na koji su [ruske snage] postupale s ljudima”, rekao je.

Najvažnije je da je svjetska pozornost usmjerena na Buču, grad u blizini Kijeva u kojemu su bile pozicionirane ruske snage do povlačenja krajem prošlog tjedna. Očevici iz Buče govore da su civili brutalno ubijani i mučeni, a postoje dokazi o masovnim grobnicama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je Vijeću sigurnosti UN-a 5. travnja da su ruske trupe počinile neke od najgorih ratnih zločina od Drugog svjetskog rata i pozvao je Vijeće da Moskvu pozove na odgovornost.

“Siguran sam da ćemo u Mariupolju i nekim drugim gradovima iz kojih Rusi napuštaju konačno pronaći mnogo više u mnogo većim razmjerima”, rekao je Petraeus.

Nakon što je zapovijedao američkim snagama u Iraku, Petraeus je preuzeo zapovjedništvo nad američkim središnjim zapovjedništvom 2008-10, prije nego što je nastavio voditi američke i međunarodne snage u Afganistanu. Prisegnuo je kao direktor CIA-e u rujnu 2011., ali je podnio ostavku u studenom 2012. godine.

Dok je Petraeus rekao da ne može zamisliti da se američke snage umiješaju s “čizmama na tlu ili stvarnim vojnim snagama”, rekao je da se “približavamo trenutku koji bi se mogao nazvati trenutkom Srebrenice”, misleći na masakr u Bosni 1995. Hercegovinu u kojoj su snage bosanskih Srba ubile 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

“Zapamtite da se SAD nisu miješale u Bosnu sve dok se nije dogodila Srebrenica. I opet, moralni bijes diljem svijeta bio je toliki, SAD je konačno bio prisiljen poduzeti akciju. Ne impliciram da će SAD poduzeti izravnu vojnu akciju , ali mislim da bismo rastrgali svaki opskrbni lanac koji hrani bilo koju rusku industriju i sankcionirali svaki njezin element.”

Satelitske slike koje je prikupio i analizirao Maxar Technologies prikazuju vojni konvoj dug osam milja koji se kreće južno kroz grad Velkyi Burluk na istoku Ukrajine 8. travnja.

(Satellite image ©2022 Maxar Technologies)


Grad se nalazi istočno od Harkova, blizu granice Ukrajine s Rusijom. Slike prikazuju “oklopna vozila, kamione s vučenim topništvom i prateću opremu” koji čine konvoj, rekao je Maxar.

Ranije u ruskoj invaziji, ruski vojni konvoj dug 40 milja (64 kilometra), sastavljen od tenkova, oklopnih vozila i tegljenog topništva, izazvao je strah među obrambenim Ukrajincima dok je krenuo prema njihovom glavnom gradu Kijevu u sjevernoj Ukrajini. No, konvoj je zastao jer se suočio s teškim ukrajinskim otporom i izazovima u pristupu zalihama, prije nego što se raspršio, a da nije stigao do grada.

Ukrajinski dužnosnici kažu da su u tijeku velike borbe na istoku zemlje, s teškim granatiranjem diljem Donbasa, prije onoga što upozoravaju da bi mogla biti velika ruska ofenziva. Šef ukrajinske obrambene obavještajne službe rekao je u petak za CNN da se ruske trupe pregrupiraju preko granice i planiraju napredovati prema Harkovu. Dužnosnici su pozvali na evakuaciju civila iz regije, dok ruske snage prebacuju fokus na južnu i istočnu.

Izvor/ CNN/ Valona Tela/ Foto: Screenshot/ Izvor/ CIA/ Pentagon

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI