Bivša Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa subotnjeg skupa podrške za Ukrajinu u Zagrebu: “ako se Rusija stane boriti, imat ćemo mir”

Bivša Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa subotnjeg skupa podrške za Ukrajinu u Zagrebu: “ako se Rusija stane boriti, imat ćemo mir”

Bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, u Zagrebu je dala podršku Ukrajini na skupu kojim je obilježena druga godišnjica ruske invazije na tu zemlju i istaknula da joj je ovaj dan posebno emotivan.

“Dvije godine koliko se ti ljudi bore, proživljavam i osobno kroz mnoga prijateljstva koja sam stekla. Imam aplikacije na mobitelu, znam i pratim svaki put kad je uzbuna. Netko je izračunao da su Ukrajinci otprilike 3000-4000 sati u gradovima proveli u podrumima i skloništima u ove dvije godine. To je nekoliko mjeseci izgubljenog života, izgubljena mladost”, naglasila je, piše Danas.hr

Kolinda se prisjetila rata u Hrvatskoj i koliko je on ostavio posljedica na stanovništvo.

“Kod nas imao transgeneracijsku traumu koja se prenosi s roditelja, pa čak djedova i baka, na djecu koja nikad nisu doživjela rat, a proživljavaju PTSP. U tom smislu nastojimo pomoći Ukrajincima što god je moguće više s iskustvom koje smo stekli u ratu. Nadamo se da će rat završiti što je moguće prije i da ćemo onda prionuti obrani i ponovnoj izgradnji Ukrajine i procesu ponovne pomirbe i reintegracije”, dodaje.

Komentirajući pitanje mogućeg kraja rata, smatra da o pregovorima moraju odlučiti sami Ukrajinci, ali i podsjetila a se svaki rat završava pregovorima za stolom. Kad bi se to moglo dogoditi, ipak, ne može predvidjeti.

“Imamo situaciju da crta bojišnice stoji. To može potrajati i duže vrijeme jer Ukrajinci nemaju tu vrstu i količinu oružja koja bi bila potrebna da probiju ruske obrambene linije na kojima su se utvrdili. Ukrajina se, naravno, ne može stati boriti jer ako se to dogodi, sutra je ne bi bilo. Ali ako se Rusija stane boriti, imat ćemo mir”, rekla je bivša predsjednica.

Autor/ Totalno HR/ Izvor/ Danas.hr/Foto: Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI