Zašto su biskupi zanijekali riječ „Domovinski rat“?

Zašto su biskupi zanijekali riječ „Domovinski rat“?

„Mi, katolički biskupi i episkopi Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića susreli smo se u Biskupskom domu u Požegi, 17. siječnja 2019.“ Stoji na početku zajedničke izjave koju su potpisali metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić; episkop gornjo-karlovački Gerasim Popović; episkop slavonski Jovan Ćulibrk; episkop dalmatinski Nikodim Kosović te episkop osječko-poljski i baranjski Heruvim Đermanović te u ime Katoličke crkve biskup Antun Škvorčević, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić; splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom-pravoslavnom Crkvom Marin Barišić; đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić te hvarski biskup i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Petar Palić.

Susret vjerskih poglavara uvijek valja pozdraviti, jer potrebna je suradnja u duhu Evanđelja, opraštanja, ali i pomirenja. No, za pomirenje i opraštanje treba priznanje grijeha i pogreške, a priznanje je istina. Kako stoji u Evanđelju: „Ja sam put istina i život“. Kad se analizira izjavu očito da nije vođen susret u tome duhu. Možda su neke svoje pogreške poglavari iznosili pa se njih kajali, ali odstupanja su od istine. U Izjavi dalje stoji: „Svjesni smo da međusobnim optuživanjem, manipuliranjem povijesnom istinom, interpretacijom ratnih događaja za dnevno-političke svrhe, vrijeđanjima i ponižavanjima zbog pripadnosti određenoj naciji ili vjeri, ostajemo zarobljenicima prošlosti i gubitnicima u sadašnjosti. Zauzimamo se da se znanstveno istraži i argumentirano utvrdi istina o stradanju za vrijeme II. svjetskog rata i u vrijeme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. kako bi se prestalo licitirati s brojem stradalih te im vratilo dostojanstvo koje imaju kao žrtve.“ Opasna je to izjava, dakle u njoj postoji II. svjetski rat, ali ne postoji Domovinski rat, nego „u vrijeme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995.“.

Zar su predstavnici istine oni koji o njoj govore, a već u samom počelu je niječu. Iz Izjave je jasno da je to više „manipulirani“ politički skup nego iskreni pristup istini koja je put i život. Sadržaj Izjave, nažalost koji nije obrazložen javnosti, nije ništa drugo doli da ranjeni hrvatski narod u Domovinskom ratu nema pravo na istinu u ovoj zemlji!? Zar je se čuditi onda zašto narod iseljava, ne zbog siromaštva, nego „lažnih“ sebeljubaca, od političkih do crkvenih. Istina je bolna, ona je križ, ali treba u nj ući i nositi ga, a ne služiti se političkim trikovima u svrhu lažne pomirbe.

Piše/M. Dadić

“Mišljenja iznesena u tekstu su osobna mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Totalno HR.”

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI