Biskup Palić na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije: Došao sam u Međugorje kao pastir koji obilazi svoje stado

Biskup Palić na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije: Došao sam u Međugorje kao pastir koji obilazi svoje stado

”Međugorje kao župna zajednica sa svojim pastoralnim i karitativnim djelovanjem, sa svim svojim, svećenicima, redovnicima, redovnicama kao i vjernim pukom čini sastavni dio biskupije. Za Međugorje možemo reći da je najpoznatija župa na svijetu koja privlači mnoštvo hodočasnika sa svih kontinenata, i bližih i daljih. Osoba biskupa znači jedinstvo i vjeru, označava ne samo jedinstvo s cijelom biskupijom, već sa sveopćom Crkvom. Zato, u ime svih nas radostan sam što Vas danas ovdje mogu dočekati i moliti zajedno s vama na Vaše nakane. Dobro nam došli!”, riječi su to dobrodošlice koje je novom mostarsko-duvanjskom biskupu i apostolskom upravitelju trebinjsko-mrkanskom uputio biskupu Petru Paliću uputio apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser za njegov prvi dolazak u Međugorje.

Mons. Palić na blagdan Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije slavio je središnje večernje misno slavlje u Međugorju, a uz nadbiskupa Hosera u koncelebraciji je bio i međugorski župnik fra Marinko Šakota i drugi svećenici.

”Na početku želim izraziti svoju zahvalnost mons. Henryku Hoseru, apostolskom vizitatoru s posebnom ulogom za župu Međugorje, na pozivu da danas slavim ovu euharistiju. Došao sam proslaviti ovo slavlje i Gospodinu zahvaliti što je došao među nas i što je za taj dolazak izabrao jednu od kćeri ljudskoga roda, Blaženu Djevicu Mariju.

Moj dolazak u Međugorje dolazak je biskupa, pastira u župu na području biskupije koja mi je povjerena, bez obzira što je ova župa trenutno pod jurisdikcijom apostolskog vizitatora.

Stoga i ovaj pohod, ali i svaki drugi, mora se razumjeti u skladu s odredbom Pape Franje kako je ovdje objavljena 12. svibnja 2019., odnosno pazeći da ne bude protumačen ‘kao priznanje poznatih događaja koji još zahtijevaju ispitivanje sa strane Crkve’, izbjegavajući zablude ili dvosmislenosti u doktrinarnom smislu. A do sada, kao što je javnosti poznato, službena Crkva nije priznala ove događaje autentičnima”, kazao je na početku svoje propovijedi u Međugorju na blagdan Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup te apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i hvarski. On je predvodio večernje misno slavlje u međugorskoj crkvi sv. Jakova uz koncelebraciju apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorju nadbiskupa Henryka Hosera, međugorskog župnika fra Marinka Šakote i drugih svećenika.

Mons. Palić potom je naglasio kako postoji jedan veoma autentičan događaj i istina.

”Bog se utjelovio u Isusu Kristu, ‘koji je rođen od Marije Djevice i koji će doći u slavi suditi žive i mrtve.’ Tako molimo u Ispovijesti vjere. Vrijeme Došašća vrijeme je priprave na Gospodinov dolazak. Ono nas poziva na budnost, kako Isusov pohod danas, a u brizi za sve ostalo, ne bismo previdjeli, kao što su ga previdjeli mnogi o njegovu prvom dolasku. Naš vjernički pogled danas treba biti usmjeren na Boga, koji je u svome naumu spasenja odlučio izabrati jednu od nas da bude majka njegovom Sinu Isusu Kristu, našem Spasitelju i Otkupitelju”, kazao je mons. Petar Palić, napomenuvši kako nam u ušima odzvanjaju riječi Izaije proroka, koje smo slušali u liturgiji prošle nedjelje: ”Tješite, tješite moj narod, govori Bog vaš.” (Iz 40,1)

”Upravo se u tom iščekivanju kao znak utjehe pojavio tračak nade po onoj koju odnedavno u litanijama zazivamo: Majko nade! Bog izabire Mariju kako bi, oslobođena ljage iskonskoga grijeha, svijetu rodila Spasitelja, Isusa Krista, Sina Božjega. Izbor nije Marijina zasluga, stečena u ovoj dolini suza, nego projekt Božje ljubavi.

Slaveći svetkovinu Bezgrješnog začeća blažene Djevice Marije ispovijedamo vjeru Crkve da je od prvog trenutka svoga postojanja Spasiteljeva majka imala posebnu ulogu u Božjem planu, po jedinstvenom privilegiju, da njezin život nije potpao pod djelovanje iskonskoga grijeha, koji je oznaka neotkupljenog čovječanstva. U Mariji Crkva slavi zoru spasenja i početak svijeta boljega. Danas s Marijom slavimo ljubav našega Boga, koji uvijek prvi čini korak i koji nam se daruje bez naših zasluga”, kazao je biskup Palić slaveći, na blagdan Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, svoju prvu misu u Međugorju.

”Promatrajući Bezgrješnu promatramo snagu, radikalnost, čvrstinu, hrabrost i čujemo u sebi pitanje: tko me više privlači? Adam sa svojim strahom i svojim skrivanjem ili Marija sa svojim nemirom i odgovorom: Evo me? Adam koji se kocka da bi odgovornost prenio na Evu ili Marija koja prihvaća odgovornost majčinstva? Adam koji u Evi više ne prepoznaje dar ili Marija koja prihvaća graditi svoj život na krhkosti Božje riječi?

Od Djevice će se roditi onaj koga Ivan Krstitelj označava kao „jačeg od mene“ (usp. Mt 3,11), jači jer će svoj zemaljski život temeljiti na poniznosti, krhkosti, daru, otvorenosti: sve vrijednosti koje možemo lako pronaći u Mariji. Iz ove povijesti grijeha, odnosno udaljenosti od Boga, ne rađa se nikakva osuda, nego se rađa povijest spasenja, povijest Božjeg suosjećanja i milosrđa s ljudima: povijest Božje blizine, koja svoje ispunjenje ima u Isusu Kristu”, kazao je u svojoj homiliji mons. Petar Palić koji je dužnost biskupa mostarsko-duvanjskog biskupa i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog preuzeo 14. rujna ove godine, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, a potom je svoju propovijed zaključio riječima: ”Draga braćo i sestre! Marijina povijest je vaša i moja povijest. Ponovno je anđeo poslan u vaš dom i kaže vam: radujte se, puni ste milosti! Bog je u vama i ispunjava vaš život životom. Amen!”

Na kraju mise biskupu Paliću za dolazak je zahvalio međugorski župnik fra Marinko Šakota koji je biskupu darovao i umjetničku sliku nebeske Majke s Isusom u naručju.

”Velika mi je radost što Vas u ime župljana župe Međugorje, u ime hodočasnika kao i u ime naše franjevačke zajednice mogu pozdraviti večeras, na svetkovinu Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, ovdje u župnoj crkvi u Međugorju. Dobro nam došli pastiru naše biskupije, oče biskupe Petre! Hvala vam što ste predslavili euharistijsko slavlje, najveći znak zajedništva s Bogom i s ljudima. Međugorje vas dočekuje otvorena i radosan srca, a tako će, uvjeren sam, biti i ubuduće”, kazao je fra Marinko Šakota.

Cijelu propovijed mostarsko-duvanjskog biskupa te apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog i hvarskog mons. Petra Palića poslušajte u audiozapisu u priloženom linku.

Biskup Petar Palić slavio misu u Međugorju

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI