Tusk kreće u borbu za birače protiv populista

Tusk kreće u borbu za birače protiv populista

Predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk izjavio je u srijedu u Zagrebu da mu je dosta biti prvi europski birokrat i da kreće u borbu za birače protiv populista čim postane novi predsjednik Europske pučke stranke (EPP).

Tusk je jedini kandidat za čelnika konzervativnog stranačkog bloka na izbornom kongresu u Zagrebu.

“Na jednoj su strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj naša stranka odgovorne popularnosti”, rekao je Tusk izaslanicima iz četrdesetak zemalja.

“Nakon pet godina dosta mi je biti glavni europski birokrat. Ja sam spreman za borbu, nadam se da ste spremni i vi”, dodao je Tusk, kojemu krajem studenoga prestaje mandat u Bruxellesu.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnoga centra danas okuplja 84 članice iz 43 države.

S osvojena 182 od 751 mandata, najbrojnija su skupina u Europskom parlamentu i zajedno sa socijalistima, liberalima i Zelenima čine većinski proeuropski savez nasuprot populističkim, euroskeptičnim i eurofobnim strankama.

Tusk je rekao da strah igra glavnu ulogu u politici i da su zbog migrantske krize i terorističkih napada posljednjih godina ljudi tražili osjećaj sigurnosti.

“Zbog toga njihova srca tako lako osvajaju oni koji uglas viču ‘ustanite, učinite svoju zemlju ponovno velikom, vratite kontrolu”, rekao je Tusk, aludirajući na ‘mantre’ populističkih vođa u Europi i predizborni slogan američkog predsjednika Donalda Turmpa.

No, on drži da pravo da vladaju imaju samo oni koji žele i mogu ljudima pružiti osjećaj sigurnosti, istovremeno čuvajući njihove slobode i prava.

“Ni pod kojim uvjetima ne smijemo prepustiti područje slobode i reda populistima, manipulatorima i autokratima koji ljude navode da vjeruju da sloboda ne može ići ruku na ruku sa sigurnošću. Da zaštita naših granica i teritorija ne može ići zajedno s liberalnom demokracijom i vladavinom prava”, istaknuo je Tusk.

“Nećemo vrijednosti poput građanskih sloboda, vladavine prava i pristojnog javnog ponašanja žrtvovati na oltar sigurnosti i reda, jer za to nema potrebe”, dodao je.

“Oni koji to ne mogu prihvatiti, de facto se isključuje iz obitelji”, rekao je Tusk, očito misleći na stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana koja je EPP u ožujku suspendirao zbog kršenja demokratskih standarda u zemlji.

Iako su relativni pobjednici europskih izbora u svibnju, pučani su osvojili više od 39 mandata manje nego na izborima 2014.

Populistički val ipak nije preplavio Europu, unatoč porastu popularnosti europskeptičnih i eurofobnih stranaka u nekim zemljama. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI