Bijela kuća kaže da se Biden složio sastati s Putinom ‘u principu’ sve dok Rusija ne napadne Ukrajinu

Bijela kuća kaže da se Biden složio sastati s Putinom ‘u principu’ sve dok Rusija ne napadne Ukrajinu

AMERIČKI Predsjednik Joe Biden “u načelu” je pristao na pregovore na summitu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uz francusko posredovanje sve dok Rusija ne izvrši daljnju invaziju na Ukrajinu, priopćila je Bijela kuća kasno u nedjelju.

Do sastanka će, prema riječima tajnice za tisak Jen Psaki, doći nakon što se 24. veljače sastanu američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ipak, u priopćenju se činilo da Psaki umanjuje izglede da se sastanak stvarno materijalizira s obzirom na ono što su američki dužnosnici rekli da je velika vjerojatnost da bi Putin uskoro mogao pokrenuti invaziju. I drugi američki dužnosnici jasno su dali do znanja da ne postoje planovi – ni u pogledu vremena, ni formata ni lokacije – trenutno ne postoje planovi za susret dvojice čelnika.

“Uvijek smo spremni za diplomaciju. Također smo spremni nametnuti brze i teške posljedice ako Rusija umjesto toga izabere rat. A trenutno se čini da Rusija vrlo brzo nastavlja pripreme za sveobuhvatni napad na Ukrajinu”, rekla je Psaki u priopćenju u nedjelju navečer.

Predloženi summit, prema izjavi iz Elizejske palače, predložio je francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom uzastopnih telefonskih razgovora s Bidenom i Putinom u nedjelju.

CNN se obratio Kremlju kako bi pitao o bilo kakvom načelnom dogovoru za summit, ali nije odmah dobio odgovor.

Macron se pojavio kao diplomatski posrednik kako se kriza u Europi razvijala. Sastao se s Putinom ranije ovog mjeseca u Moskvi, a u nedjelju je dvaput razgovarao telefonom s ruskim čelnikom. Francuski dužnosnici rekli su da njegovi napori u diplomaciji odražavaju želju da istraži svaki raspoloživi put kojim se izbjegava sukob.

U priopćenju francuskog predsjedništva navodi se da će nakon summita uslijediti naknadno okupljanje “relevantnih dionika kako bi razgovarali o sigurnosti i strateškoj stabilnosti u Europi”. Macron će “raditi sa svim dionicima na pripremi sadržaja ovih rasprava”. Nije precizirano tko su ti dionici.

Američki dužnosnici dosljedno su govorili da je Biden spreman surađivati ​​s Putinom, čak i dok se on priprema za slabe ekonomske sankcije ako se dogodi još jedna ruska invazija na Ukrajinu.

“Predsjednik Biden spreman je angažirati predsjednika Putina u bilo kojem trenutku, u bilo kojem formatu, ako to može pomoći u sprječavanju rata”, rekao je Blinken u nedjelju na CNN-u “State of the Union”.

Biden je stavio prednost na susrete s čelnicima licem u lice i susreo se s Putinom u lipnju tijekom summita u Ženevi. Njih dvoje su posljednji put razgovarali telefonom prošle subote.

Američki dužnosnici rekli su da je teško dešifrirati Putinove namjere jer on gomila trupe duž ukrajinskih granica. Kažu da je svoje planove skrivao čak i od svojih najviših savjetnika.

U nedjelju je dužnosnik Bijele kuće rekao da će Blinken i Larov razgovarati o mogućem summitu Bidena i Putina kada se sastanu kasnije ovog tjedna u Europi, ali je dodao da je oprezan u tim razgovorima.

“Blinken i Lavrov će dalje razgovarati ako invazija do tada ne počne — u tom slučaju sve je isključeno”, rekao je dužnosnik.

Vježbe u Bjelorusiji se nastavljaju

Macronovi napori da unaprijedi potencijalni diplomatski proboj dolazi nakon što su bjeloruski dužnosnici u nedjelju najavili da će se nastaviti zajedničke ruske vojne vježbe u Bjelorusiji koje su planirane završiti tijekom vikenda, što implicira da bi ruske snage mogle produžiti svoj boravak.

Nove satelitske snimke u međuvremenu su pokazale pojačanu aktivnost među ruskim jedinicama u blizini sjeveroistočne granice Ukrajine, a ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da je u nedjelju zabilježilo desetke kršenja primirja.

Zapovjedništvo združenih snaga Ukrajine u nedjelju je ustvrdilo da su separatisti koje podržava Rusija pokrenuli “tešku vatru iz naoružanja” na vlastiti teritorij u nastojanju da “lažno optuže oružane snage Ukrajine i dodatno eskaliraju situaciju”.

Biden je u nedjelju održao sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost sa svojim glavnim savjetnicima. Također u nedjelju, dva američka dužnosnika i još jedan izvor upoznat s američkim obavještajnim službama rekli su za CNN da je procjena američke obavještajne službe pokazala da su ruskim zapovjednicima poslane naredbe da nastave s napadom na Ukrajinu. Obavještajne podatke su prošli tjedan saznali i komentirali Biden i Blinken, prema drugom američkom dužnosniku.

Međutim, povlačeći izvješća, ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov u nedjelju je rekao za CBS “Face the Nation” da “nema invazije i nema takvog plana”.

Izvor/ CNN

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI