OBAVJEŠTAJNA SURADNJA! Bidenova administracija proširuje razmjenu informacija s Ukrajinom o Donbasu i Krimu

OBAVJEŠTAJNA SURADNJA! Bidenova administracija proširuje razmjenu informacija s Ukrajinom o Donbasu i Krimu

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena proširuje razmjenu obavještajnih podataka s Ukrajinom kako bi omogućila razmjenu više informacija o ruskim aktivnostima u istočnoj Ukrajini i na Krimu, budući da SAD vjeruje da Rusija prebacuje svoju strategiju na jug i istok, tvrde SAD dužnosnici i drugi izvor upoznat s tim pitanjem.

Nove smjernice, donesene u posljednjih nekoliko tjedana, ublažile su pravila za razmjenu obavještajnih podataka, posebno u regijama koje su bile pod ruskom kontrolom prije invazije 2022. godine.

“S pomakom u vojnim naporima Rusije u južnoj i istočnoj Ukrajini, izmijenili smo naše smjernice kako bismo operaterima pružili dodatnu jasnoću kako bismo omogućili razmjenu obavještajnih podataka s Ukrajinom kako bi se obranili u onome što će sigurno biti dinamičan borbeni prostor”, rekao je američki obavještajni dužnosnik za CNN.

Dužnosnik je rekao da su SAD “dijelile i nastavit će dijeliti obavještajne podatke s Ukrajincima kako bi podržali njihovu sposobnost obrane od ruske agresije koja potječe s bilo kojeg mjesta u Ukrajini”.

Obavještajni dužnosnik rekao je da SAD “intenzivno dijele pravovremene obavještajne podatke” s Ukrajincima, uključujući područja koja je Rusija držala prije invazije 2022.

Republikanci u obavještajnom odboru Senata javno su izrazili zabrinutost da Bidenova administracija ne pruža dovoljno obavještajnih podataka Ukrajincima, optužbu koju su američki dužnosnici demantirali.

“I dalje smo duboko zabrinuti da se ne radi dovoljno na dijeljenju kritičnih obavještajnih podataka koji bi pomogli Ukrajincima dok se ruske snage kreću na siguran teritorij u južnim i istočnim dijelovima zemlje”, napisali su zastupnici odbora u pismu ravnateljici Nacionalne obavještajne službe Avril Haines u ponedjeljak.

“Dok gledamo kako se Rusija fokusira na južnu i istočnu Ukrajinu, pozivamo vas da osigurate da naše obavještajne agencije proaktivno dijele obavještajne podatke s Ukrajincima kako bi im pomogli u zaštiti, obrani i ponovnom preuzimanju svakog pedalj ukrajinskog suverenog teritorija, što uključuje Krim i Donbas”, napisali su.

Bijela kuća je također ovog tjedna objavila da će Ukrajini poslati dodatno oružje, streljivo i sigurnosnu pomoć u vrijednosti od 800 milijuna dolara.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot/ Izvor/ Twitter/ Potus

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI