Biden uvjeren da je Putin odlučio napasti Ukrajinu, ali ostavlja otvorena vrata za diplomaciju

Biden uvjeren da je Putin odlučio napasti Ukrajinu, ali ostavlja otvorena vrata za diplomaciju

AMERIČKI Predsjednik Joe Biden u petak je rekao da je sada uvjeren da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio odluku o invaziji Ukrajine, ali je naglasio da ostaje prostor za diplomaciju.

“Od ovog trenutka, uvjeren sam da je donio odluku”, rekao je Biden tijekom govora u Bijeloj kući.

Predsjednik je također rekao da SAD vjeruje da ruske snage namjeravaju napasti Ukrajinu “u nadolazećem tjednu” ili prije, te da će napad biti usmjeren na ukrajinski glavni grad Kijev.

Biden planira provesti vikend nadgledajući tekuću ukrajinsku krizu iz Bijele kuće dok se sastaje sa svojim timom za nacionalnu sigurnost i ostaje u bliskom kontaktu sa svjetskim čelnicima, rekli su brojni dužnosnici. Biden je razmišljao o putovanju u Delaware, kao što to obično čini, ali je odlučio ostati u Washingtonu.

Proteklih dana, Bidenova administracija javno je otkrila nekoliko obavještajnih detalja o ruskim kretanjima — značajan pomak u načinu na koji američki dužnosnici nacionalne sigurnosti obično djeluju. Odluka administracije da raspravlja o njihovom kretanju “glasno i više puta”, rekao je Biden u petak u Roosevelt sobi, donesena je “kako bi se uklonio svaki razlog koji Rusija može dati da opravda invaziju Ukrajine i spriječi njihovo kretanje”.

“Nemojte pogriješiti. Ako Rusija slijedi svoje planove, bit će odgovorna za katastrofalan i bespotreban rat izbora”, dodao je.

Predsjednikova tvrdnja u petak da je “uvjeren” da je Putin “donio odluku” o invaziji na Ukrajinu značajna je promjena u njegovoj poziciji. Biden je ranije izjavio kako ne vjeruje da se ruski čelnik odlučio, ali je priznao da je njegov uvid u Putinovo razmišljanje ograničen. Napomenuo je kako se nada da bi diplomacija mogla deeskalirati situaciju, rekavši u petak da je “diplomacija uvijek mogućnost”.

Upitan zašto vjeruje da Putin uopće razmišlja o diplomaciji, Biden je rekao samo: “Imamo značajnu obavještajnu sposobnost.”

Biden je u petak rekao da ruske dezinformacije stvaraju lažno opravdanje za Putina da napadne Ukrajinu, optužujući Rusiju za kršenje primirja u “krizi koja brzo eskalira”.

“Proteklih nekoliko dana vidjeli smo izvješća o velikom porastu kršenja primirja od strane boraca koje podržava Rusija koji pokušavaju provocirati Ukrajinu u Donbasu”, rekao je Biden, ukazujući na više primjera dezinformacija za koje je rekao da su se širile od strane ruskih državnih medija, uključujući “lažnu” tvrdnju o genocidu u regiji Donbas.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova odgovorila je na Bidenove komentare, rekavši na svom Telegramu: “Najmonstruoznije je to što nema ni riječi o pravom stanju civilnog stanovništva u Donbasu. Nema ljudi, nema problema?”

Ali tvrdnje Rusa jednostavno nemaju smisla, ustvrdio je Biden ranije u petak, rekavši: “Pkosi osnovnoj logici vjerovati da bi Ukrajinci odabrali ovaj trenutak – s više od 150.000 vojnika raspoređenih na njegovim granicama – za eskalaciju godinu dana -dugi sukob.”

Izvještavajući o komentarima Zakharove, ruska državna novinska agencija RIA-Novosti također je rekla: “Američki predsjednik ponovio je neutemeljenu tezu o navodnim pokušajima Rusije da ‘napadne’ Ukrajinu, prijeteći Moskvi sankcijama u slučaju eskalacije. Ruska Federacija kategorički poriče takve izjave i planovi eskalacije koji su joj pripisani.”

Dužnosnici Bijele kuće upozorili su da bi se Rusija mogla suočiti s opsežnim sankcijama ako napadne Ukrajinu, nazivajući ih “najstrožim mjerama koje smo ikada razmišljali protiv Rusije”.

Unatoč ocjeni SAD-a o neizbježnoj invaziji na Ukrajinu, Biden je rekao da je na ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da odluči hoće li sudjelovati na sigurnosnoj konferenciji ovog vikenda u Njemačkoj. Očekuje se da će se potpredsjednica Kamala Harris sastati sa Zelenskim tijekom konferencije u subotu.

Ranije u petak, Bijela kuća je okrivila Rusiju za masivni kibernetički napad na Ukrajinu početkom tjedna.
“Vjerujemo da je ruska vlada odgovorna za opsežne kibernetičke napade na ukrajinske banke ovog tjedna. Imamo tehničke informacije koje povezuju rusko Glavno obavještajno ravnateljstvo ili GRU, budući da je poznata infrastruktura GRU-a viđena kako prenosi velike količine komunikacije na ukrajinske IP adrese i domene”, rekla je Anne Neuberger, zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost za cyber i tehnologiju u nastajanju.

Atribucija napada bila je neobično brza za američku vladu, a Neuberger je primijetio da je Rusija ranije imala koristi od kašnjenja SAD-a u pripisivanju ruskih hakerskih operacija.

“Rusija se voli kretati u sjeni i računa na dug proces atribucije kako bi mogla nastaviti svoje zlonamjerno ponašanje protiv Ukrajine u kibernetičkom prostoru, uključujući predpozicioniranje za njezinu potencijalnu invaziju”, rekao je Neuberger novinarima u sobi za brifing u Bijeloj kući.

Bidenov govor u petak dolazi usred eskalacije napetosti u regiji.

Gotovo polovica ruskih snaga koje okružuju Ukrajinu nalazi se u napadnom položaju, prema obrambenom dužnosniku upoznatom s posljednjom procjenom. Broj taktičkih skupina bojne narastao je na otprilike 120 do 125.

Dužnosnik je rekao da je ruska vojska nastavila premještati snage prema granici i da je u posljednjih 48 sati broj snaga u napadnom položaju dosegao 40 do 50 posto.

Američki veleposlanik pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju Michael Carpenter upozorio je ranije u petak da su SAD procijenile značajno jačanje ruske vojske u blizini Ukrajine samo u posljednja dva tjedna.

“Rusija je vjerojatno okupila između 169.000 i 190.000 ljudi u Ukrajini i blizu nje u usporedbi s oko 100.000 30. siječnja”, rekao je u izjavi na sastanku OESS-a. To uključuje ruske trupe na granicama Ukrajine, kao i snage pod vodstvom Rusije u istočnoj Ukrajini, koje nisu bile uključene u prethodne američke procjene snage Rusije u tom području.

Neposredno prije svojih izjava, Biden je razgovarao sa saveznicima u Sjevernoj Americi i Europi. Održat će telefonski razgovor s čelnicima Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva, Europske unije i NATO-a kako bi razgovarali o tekućoj krizi.

Tijekom razgovora, čelnici su “izrazili duboku zabrinutost” zbog situacije i ponovili svoju potporu Ukrajini te razgovarali o daljnjoj ekonomskoj pomoći zemlji, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

“Oni su obećali da će nastaviti s diplomacijom kako bi deeskalirali napetosti, istovremeno osiguravajući spremnost na nametanje brzih, koordiniranih gospodarskih troškova Rusiji ako odabere daljnji sukob. Čelnici su također razgovarali o naporima da se osigura obrana i sigurnost istočnog krila NATO-a”, stoji u priopćenju.

Predsjednik je u petak također sazvao sastanak koji je potpredsjednik održao s članovima Kongresa, koji sudjeluju na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj i, prema riječima osobe u prostoriji, ponovio je posao koji SAD i saveznici rade pokušati spriječiti rusku invaziju na Ukrajinu. Također je obavijestio članove o situaciji na ukrajinskim granicama.

CNN-ov Oren Liebermann, Kaitlan Collins, Darya Tarasova i Jonny Hallam dali su svoj doprinos ovom izvješću.

Izvor/ CNN/ Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI