Biden se obraća tjeskobnom svijetu dok Putin prijeti nuklearnim oružjem

Biden se obraća tjeskobnom svijetu dok Putin prijeti nuklearnim oružjem

Dok ruski predsjednik Vladimir Putin uznemiruje Zapad nuklearnim prijetnjama, američki predsjednik Joe Biden suočava se s još težim zadatkom nego što se očekivalo u govoru o stanju Unije u utorak.

Mora prepoznati umor, patnju i pesimizam u naciji iscrpljenoj pandemijom Covid-19, potresanoj rastućom inflacijom i visokim cijenama plina, a sada iznenada bačenom ruskom invazijom na Ukrajinu u najgoru geopolitičku krizu od raspada Sovjetskog Saveza.

Tada mora nekako izazvati optimizam u pogledu boljih vremena uoči ovogodišnjih poluizbora jer se suočava sa sve slabijim povjerenjem Amerikanaca da ima planove, vještine i izdržljivost za okončanje krize.

Istodobno, predsjednik mora poslati poruku američke odlučnosti usred straha da bi ukrajinska kriza mogla izmaći kontroli i izazvati izravan sukob s Rusijom, koja ima najviše nuklearnih bojnih glava na svijetu. No, svaka daljnja eskalacija s Putinom, koji je u nedjelju naredio svom nuklearnom odvraćanju da se poveća pripravnost, nosi značajne rizike.

Ruska invazija na Ukrajinu srušila je 30 godina relativnog mira u Europi nakon završetka Hladnog rata. Bitka za Ukrajinu prva je prava borba u novom ratu za prevlast između autokracije i demokracije, što je predsjednica odavno predvidjela.

Biden se suočava s retoričkim balansiranjem. Mora izbjeći dojam da ga njegova uloga vođe slobodnog svijeta odvlači od ekonomske boli, rastućeg kriminala i niza domaćih kriza koje je naslijedio i obećao popraviti, ali to još nije učinio.

Bezperspektivno političko okruženje za demokrate — koje je djelomično ostavio u nasljeđe predsjednik čija je ocjena odobravanja pala na 40% u prosjeku CNN-a u posljednjim nacionalnim anketama — već se pojavljuje u predizbornim kampanjama u nastajanju 2022. diljem zemlje, gdje demokrati saznaju da se snažan rast radnih mjesta i gospodarski oporavak unatoč Omicron valu prikrivaju rastućim cijenama osnovnih dobara. Ukrajinska kriza samo povećava cijene plina.

Bidenova administracija tvrdi da je postigla snažan uspjeh, uključujući uvođenje milijuna doza cjepiva, plan za ublažavanje pandemije koji je dramatično smanjio siromaštvo djece i dvostranački zakon o infrastrukturi koji je izmicao trojici nedavnih predsjednika. Ali Bidenov zakon o velikoj socijalnoj potrošnji i klimatskim promjenama zastao je zbog opstrukcije dvojice umjerenih demokrata u Senatu, na zgroženost progresivnih birača.

Biden nikada nije uspio povezati dugoročne prednosti veće zdravstvene skrbi kod kuće za starije osobe, besplatnog prije-K obrazovanja i velike potrošnje na izvore energije nove generacije s trenutnom ekonomskom boli s kojom se Amerikanci suočavaju.

Sudbina njegovog plana mogla bi ovisiti o tome da li će Biden to konačno učiniti u utorak navečer.

Kad dužnosnici administracije istaknu broj mjeseci pozitivnog rasta broja radnih mjesta ili druge statistike koje pokazuju napredak, možda govore o “tehnički ispravnom” slučaju, rekao je Matt Mackowiak, republikanski strateg sa sjedištem u Teksasu i županijski predsjednik stranke.

No, dodao je: “To jednostavno ne odražava raspoloženje koje je trenutno vani.”

A vijesti u Ukrajini samo dodatno kompliciraju Bidenove napore da se poveže s tim svakodnevnim brigama.

Odgovor Rusiji

Dok se Putin suočava s otporom jačim nego što se očekivalo u Ukrajini, američki dužnosnici i njihovi saveznici oprezno pokušavaju predvidjeti njegove sljedeće poteze jer satelitske snimke pokazuju kako ruski vojni konvoj dug više od 40 milja stiže do predgrađa Kijeva, glavnog grada Ukrajine.

Nakon tajnog brifinga kasno u ponedjeljak, nekoliko senatora je reklo kako očekuju da će Rusija eskalirati svoju invaziju jer su pozvali na dodatnu vojnu i humanitarnu pomoć.

UN je u ponedjeljak potvrdio da je više od 500.000 izbjeglica pobjeglo iz Ukrajine. A akutna opasnost s kojom su suočeni oni koji su ostali povećana je kako su ruske snage bombardirale stambeno područje u Harkovu, ubivši devet civila, uključujući troje djece, prema gradonačelniku grada. Još 37 osoba je ranjeno.

U ponedjeljak kasno navečer ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky optužio je Rusiju za ratne zločine dok je opisao napad na Harkov iz mlaznog topništva – ističući da su ruske snage pokrenule 56 raketnih napada i 113 krstarećih projektila u Ukrajini tijekom pet dana.

“Kharkov je miran grad. Postoje mirna stambena naselja, nema vojnih objekata. Deseci iskaza očevidaca dokazuju da nije riječ o jednom lažnom rafalu, već o namjernom uništavanju ljudi: Rusi su znali gdje pucaju”, rekao je Zelenski. “Definitivno će postojati međunarodni sud za ovaj zločin – to je kršenje svih konvencija. Nitko na svijetu vam neće oprostiti što ste ubijali miroljubivi ukrajinski narod.”

Bidenova administracija se nada da će osakaćene financijske sankcije koje su sada izrečene Putinu, njegovom užem krugu i široj ruskoj ekonomiji ubrzati rješavanje krize jer se Rusija nalazi u sve izoliranijem položaju, uglavnom odsječena od svjetskog bankarstva sustav. Do ponedjeljka je rublja pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar, a ruska središnja banka je više nego udvostručila kamatne stope na 20%.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je u ponedjeljak da će Biden iskoristiti svoje obraćanje u utorak kako bi istaknuo globalnu koaliciju koju je pomogao izgraditi kako bi sankcionirao Rusiju, kao i korake koje je poduzeo da “ublaži utjecaj invazije predsjednika Putina na Ukrajinu, na globalna ekonomija i američki narod.” Tvrdila je da je Putin svojim djelovanjem postao “jedan od najvećih ujedinitelja NATO-a u modernoj povijesti”, što je još jedna tema koju će Biden gotovo dotaknuti u utorak.

Biden se kandidirao za predsjednika hvaleći svoju sposobnost da popravi i obnovi saveze u inozemstvu nakon četiri godine turbulencija pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom. Iako u početku nije očekivao da će Ukrajina biti u fokusu njegovog obraćanja o stanju Unije, sada bi možda mogao ukazati na ujedinjenu frontu SAD-a i njihovih saveznika protiv Rusije kao dokaz plodova tih napora.

Iako je još uvijek prerano u sukobu za predviđanje kako će birači procijeniti Bidenovo postupanje s ruskom invazijom na Ukrajinu, samo 42% Amerikanaca u novoj anketi CNN/SSRS kaže da mu barem umjereno vjeruje da će donijeti ispravne odluke u vezi s situacija u Ukrajini — broj koji je u skladu s njegovim ukupnim rejtingom i dubokom polarizacijom zemlje.

Iako se sada očekuje da će njegovo obraćanje biti više usmjereno na vanjsku politiku, predsjednik još uvijek treba pokazati kako pokušava izvući naciju iz pandemije Covid-19, boreći se s kiselim raspoloženjem birača pogođenih inflacijom i visokim cijenama plina – problem koji bi se mogao samo pogoršati jer Goldman Sachs predviđa da će cijene nafte vjerojatno porasti na 115 dolara po barelu nakon ruske invazije. U još jednom zlokobnom znaku za Bidena nakon što su potrošačke cijene u siječnju porasle na gotovo 40-godišnji maksimum, ekonomisti investicijske banke upozorili su u novom izvješću u nedjelju da se “slika inflacije pogoršala ove zime” i “koliko će se poboljšati kasnije ove godina je sada upitna.”

Jedna pozitivna napomena za Bidena je da se treće proljeće pandemije čini najsjajnijim. U danima uoči obraćanja u udarnom terminu, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su nove mjerne podatke o Covid-19 koji sugeriraju da samo oko 28% Amerikanaca živi u okrugu u kojem moraju nositi maske u zatvorenom prostoru – što je signal da pandemija jenjava i ljudi se vraćaju svojim normalnim životima.

Stanje Unije poklapa se s početkom izbora 2022

Bidenova agenda suočava se s prvim testom čak i prije nego što progovori u utorak, dok birači u Teksasu izlaze na birališta na prvim izbornim izborima u Kongresu u zemlji.

Anthony Trejo, 39-godišnji barmen iz Houstona koji je glasao za Bidena 2020., rekao je da se predsjednik dobro nosio s ruskom invazijom na Ukrajinu jer je izbjegao izravnu vojnu umiješanost.

“Koliko god želimo pomoći, postoje posljedice pomoći koje mogu biti prilično loše”, rekao je Trejo. Biden je, rekao je, “u situaciji bez pobjede”.

Nitko ne očekuje da će se poluizbori voditi oko Ukrajine i pitanja vanjske politike, ali demokratska zastupnica Lizzie Fletcher, koja predstavlja zapadni Houston i njegova predgrađa, rekla je da su Amerikanci svjedočili “stvarno vještoj, promišljenoj i angažiranoj diplomaciji” i da “postoji prilika da se Amerikanci okupe ovdje oko ovog pitanja.”

Ipak, otpor Bidenove niske ocjene odobravanja demokrati će još oštrije osjetiti u crvenim državama poput Teksasa, gdje je Trump pobijedio Bidena sa 6 bodova, što je nešto manja razlika nego što je objavio četiri godine ranije. No malo tko očekuje da će se ti demokratski pomaci održati u studenom, osobito kada Trump – koji je otuđio mnoge glasače u predgrađima – nije na glasačkom listiću.

Glasači u ključnim državama u različitim državama koji traže nekoga tko će okriviti za štipanje u džepu daju glas o predsjednikovoj nesigurnoj poziciji. Glasači u Teksasu iz obiju stranaka rekli su za CNN kako misle da su Biden i Demokratski kongres podijelili previše pomoći i beneficija vezanih uz Covid – iako su raniji paketi pomoći započeli pod Trumpom, a podržavali su ih republikanci.

Predsjednica Republikanskog nacionalnog odbora Ronna McDaniel rekla je novinarima na pozivu za pobijanje pred-stanja Unije u ponedjeljak da su demokrati krivi za bol u redu za odjavu i na pumpi, kao i za ono što je ona nazvala “zbrkanim” smjernicama i porastom Covida-19 kriminal u gradovima.

“Republikanci trenutno imaju vjetar u leđa”, rekao je Mackowiak. “Vidjet ćemo kako će birači ocijeniti ovu situaciju u Ukrajini – još smo u ranim satima toga. Ali jedan od rizika koji Dems imaju je taj što sretniji razgovor o gospodarstvu riskira da izgledaju stvarno izvan kontakta. Osim ako vi ste stvarno, stvarno, već bogati i koristite svoj kapital na kreativan način, vrlo je malo ljudi kojima trenutno ide stvarno dobro, koji osjećaju da gospodarstvo ide sjajno.”

Ali James Aldrete, teksaški demokratski strateg, primijetio je da postoje rizici i za republikance u ovom trenutku, jer GOP nastavlja testirati ograničenja u pitanjima kulturnog rata – koje je kao baklju koristio republikanski guverner Teksasa Greg Abbott dok se odbija od izazova sa svoje desnice.

“Nema sumnje da se Bidenovi brojevi u cijeloj zemlji muče. Nema sumnje da su demokrati zabrinuti zbog tog (potencijalnog) nazadovanja na izborima u predgrađu”, rekao je Aldrete. No, rekao je da pomno prati mogu li se republikanci držati fakultetski obrazovanih birača dok kandidati GOP-a nastavljaju prihvaćati retoriku nalik Trumpu.

Dok se Biden obraća naciji, nekoliko natjecateljskih utrka u Teksasu nudi neke dokaze o tome kako bi se demokratski kandidati mogli snaći u predsjedničkim nevoljama ove godine.

Beto O’Rourke, glavni demokrat koji izaziva Abbotta koji je za dlaku izgubio svoju ponudu za 2018., zadržao je laserski fokus na prošlogodišnjim kvarovima električne mreže zbog kojih su milijuni Teksašana ostali bez struje ili tekuće vode usred temperatura ispod nule. On je okrivio Abbotta za veće troškove struje i komunalne račune, premještajući fokus na brige o džeparcima koji su više povezani s Austinom nego Washingtonom, DC.

“Nitko me zapravo ne pita o Kongresu ili predsjedniku Bidenu ili saveznim pitanjima”, rekao je O’Rourke u nedavnom intervjuu u Brownsvilleu dok je kucao na vrata. “Žele da Texas krene na pravi put”, rekao je.

Analiza Stephena Collinsona i Maeve Reston Eric Bradner iz CNN-a

Izvor/ CNN/ Foto: The White House/ REUTERS/Kevin Lamarque

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI