Biden kaže kako vjeruje da Rusiju treba ukloniti iz G20

Biden kaže kako vjeruje da Rusiju treba ukloniti iz G20

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da vjeruje da Rusija treba biti maknuta iz Skupine 20, te da je na Ukrajini da odluči je li potrebno ustupiti dio svog teritorija kako bi se postigao prekid vatre.

“Moj odgovor je da”, rekao je Biden tijekom konferencije za novinare na pitanje treba li Rusiju ukloniti. “Ovisi o G20. To je pokrenuto danas, a ja sam iznio mogućnost da, ako se to ne može učiniti – ako se Indonezija i drugi ne slažu – onda bismo, po mom mišljenju, trebali tražiti da i Ukrajina može prisustvovati sastancima kao i … u osnovi (imajući) da Ukrajina može prisustvovati sastanku G20 i promatrati.”

Bijela kuća je prethodno odbila javno procijeniti izvješća da SAD i saveznici žele da se Rusija ukloni iz skupine, ali je ostavila otvorena vrata toj mogućnosti. A nakon izvještaja ovog tjedna koji sugeriraju da bi Rusija mogla biti smijenjena, ruski veleposlanik u Jakarti rekao je u srijedu da ruski predsjednik Vladimir Putin “želi ići” na summit G20 u Indoneziji u studenom.

Također, na pitanje tijekom konferencije za novinare u četvrtak o tome treba li ukrajinski predsjednik Zelenskij ustupiti bilo koji teritorij kako bi postigao primirje s Rusijom, Biden je rekao da je na Ukrajincima da odluče.

“To je potpuna presuda temeljena na Ukrajini. Ništa o Ukrajini bez Ukrajine. Ne vjerujem da će to morati učiniti, ali postoji presuda”, rekao je Biden, dodajući da se vode rasprave u kojima on nije sudjelovao po tom pitanju.

“To je njihova odluka”, dodao je Biden.

Izvor/ CNN/ Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI