Biden kaže da su zapadni čelnici razgovarali o nestašici hrane, za koju kaže da će biti “stvarna”

Biden kaže da su zapadni čelnici razgovarali o nestašici hrane, za koju kaže da će biti “stvarna”

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su čelnici razgovarali o mogućnostima nestašice hrane izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu.

Biden je rekao da će nestašica hrane biti “stvarna”, a Ukrajinu i Rusiju nazvao je “žitnicom” za Europu.

Opskrbe iz dvije zemlje zajedno čine gotovo 30% globalne trgovine pšenicom.

“Cijena sankcija nije nametnuta samo Rusiji. Ona je također nametnuta velikom broju zemalja, uključujući europske zemlje i našu zemlju”, rekao je Biden u izjavi nakon hitnog sastanka NATO-a u Bruxellesu.
“Imali smo dugu raspravu u G7 s… i Sjedinjenim Državama, koje imaju značajnog — trećeg po veličini proizvođača pšenice na svijetu — kao i Kanadom, koja je također veliki, glavni proizvođač. I oboje razgovarali o tome kako bismo mogli brže povećati i širiti hranu… Uz to, razgovarali smo o poticanju svih europskih zemalja i svih ostalih da ukinu trgovinska ograničenja slanja, ograničenja slanja hrane u inozemstvo. Tako da smo u procesu razraditi s našim europskim prijateljima što bi to bilo, što bi bilo potrebno da se ublaži zabrinutost u vezi s nestašicom hrane”, rekao je.

Biden je također spomenuo “značajan” američki investicijski model za humanitarnu pomoć, koji bi uključivao hranu.

Odvojeno, francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je pojedinosti predložene inicijative za sigurnost hrane koju predvodi EU, a koja je osmišljena kako bi se ublažio rizik od nestašice hrane uzrokovane ratom.

“Ova situacija će stvoriti krizu s hranom, iznimno ozbiljne humanitarne situacije u nekoliko zemalja i sigurno će imati ogromne političke posljedice u nekoliko zemalja”, rekao je Macron na konferenciji za novinare u Bruxellesu u četvrtak.

Prema dokumentu koji je objavio Elysée, Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice (33 milijuna tona 2021.), a Ukrajina ne zaostaje daleko (četvrti najveći izvoznik, s 20 milijuna tona 2021.).

U dokumentu se procjenjuje da 27 uglavnom afričkih i bliskoistočnih zemalja nabavlja više od 50% pšenice iz Rusije ili Ukrajine.

Trostruka inicijativa navedena u dokumentu oslanjala bi se na mjere, poput stavljanja na raspolaganje kriznih zaliha žita kako bi se “izbjegle nestašice i zadržale niske cijene”, podizanje proizvodnih pragova i jačanje ulaganja u održivu poljoprivredu u najugroženijim zemljama.

Izvor/ CNN/ Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI