Biden kaže da Rusija počinje ‘invaziju na Ukrajinu’ dok on otkriva sankcije Moskvi

Biden kaže da Rusija počinje ‘invaziju na Ukrajinu’ dok on otkriva sankcije Moskvi

AMERIČKI Predsjednik Joe Biden opisao je događaje koji se sada odvijaju u Ukrajini kao “početak ruske invazije” dok je u utorak predstavio nove stroge sankcije kako bi kaznio Moskvu.

Iznio je ono što je nazvao “prvom tranšom” američkih sankcija Rusiji zbog njezinih poteza, uključujući dvije velike financijske institucije, ruski državni dug i rusku elitu i članove njihovih obitelji. Rekao je da će ti potezi učinkovito “odsjeći rusku vladu od zapadnih financija”.

Biden je također najavio da premješta dodatne trupe i opremu za “jačanje” američkih saveznika u baltičkim zemljama na istočnom krilu NATO-a, ali je jasno dao do znanja da oni neće biti tamo da bi se “borili protiv Rusije”.

Predsjednik je iznio mogućnost da bi diplomacija ipak mogla smiriti krizu, te je rekao da će SAD ostati otvoren za razgovore s Rusijom i njezinim partnerima kako bi spriječili sveopšti rat. “Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri ostaju otvoreni za diplomaciju, ako je ozbiljna”, rekao je. “Kada sve bude rečeno i učinjeno, Rusiju ćemo suditi prema njezinim djelima, a ne riječima.”

Ipak, Biden je jasno iznio svoj stav da Putin pokreće pokušaj temeljnog prekrajanja granica u Europi, kršeći međunarodne zakone i vršeći pritisak na Zapad da odgovori.

“Što, za ime Boga, Putin misli da mu daje pravo proglašavati nove takozvane zemlje na teritoriju koji je pripadao njegovim susjedima? Ovo je flagrantno kršenje međunarodnog prava i zahtijeva čvrst odgovor međunarodne zajednice”, rekao je Biden.

Biden je rekao da su Putinove primjedbe dan ranije “postavljaju obrazloženje da se silom zauzme više teritorija, po mom mišljenju”.

Bidenov opis ruske invazije na Ukrajinu odmah podiže ulog za njegov odgovor. On i drugi visoki dužnosnici obećali su da će nametnuti teške ekonomske posljedice ako ruske trupe prijeđu u Ukrajinu, uključujući i članove Putinovog unutarnjeg kruga i ruske financijske institucije.

Koraci koje je Biden najavio u utorak ne predstavljaju potpuni opseg tog odgovora. Biden zadržava neke od svojih najstrožih mjera, nadajući se da će ih upotrijebiti ako Putin izvede vrstu krvavog i dugotrajnog napada na koji američki dužnosnici upozoravaju tjednima.

Sankcije od utorka “samo su oštri rub boli koju možemo nanijeti”, rekao je visoki dužnosnik američke administracije nakon Bidenovih primjedbi, sugerirajući da je predsjednik spreman ići mnogo dalje ako invazija na Ukrajinu eskalira.

“Ovo je početak invazije i stoga je ovo početak našeg odgovora”, rekao je dužnosnik.

Biden se obvezuje ograničiti utjecaj na cijene plina u SAD-u

Biden je obećao da će njegova administracija koristiti “svaki alat koji nam je na raspolaganju” kako bi ograničila učinak sankcija na domaće cijene plina, priznajući da će Amerikanci vjerojatno vidjeti rastuće cijene na pumpi u narednim mjesecima.

“Kao što sam rekao prošli tjedan, obrana slobode imat će troškove, i za nas i ovdje kod kuće”, rekao je Biden.

“Moramo biti iskreni u vezi s tim. Ali dok to radimo, poduzet ću snažne mjere kako bih osigurao da bol naših sankcija bude usmjerena na rusko gospodarstvo, a ne na naše.”

Administracija je ranije u utorak počela opisivati ​​događaje u istočnoj Ukrajini kao “invaziju” nakon procjene situacije na terenu, prema dužnosnicima administracije.

Bijela kuća odbila je dati specifične obavještajne podatke koji bi mogli dodatno objasniti promjenu tona.

“Mislimo da je ovo, da, početak invazije, najnovije ruske invazije na Ukrajinu”, rekao je zamjenik glavnog američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jon Finer u intervjuu za CNN-ov “Novi dan”, dodajući da su sankcije uvedene u ponedjeljak bile samo ” početak” odgovora SAD-a.

“Invazija je invazija i to je ono što je u tijeku”, rekao je Finer. “Ja to zovem invazijom.”

Još jedna visoka dužnosnica SAD-a, zamjenica državne tajnice Wendy Sherman, rekla je Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) da su ruske akcije “početak najnovije ruske invazije na Ukrajinu”.

“Oni su potpuno ničim izazvani i neopravdani”, rekao je Sherman. “Moskva ove trupe naziva ‘mirotvorcima’, ali svi znamo da je to laž.”

To je bilo dalje od onoga što su američki dužnosnici bili spremni učiniti u ponedjeljak navečer, i odražava sve veći osjećaj među Bidenovim timom da će potpuniji napad na ukrajinski teritorij uskoro početi. Dužnosnici su rekli da su kontinuirani znakovi ruske agresije preko noći doveli do promjene tona.

Ipak, Finer je istaknuo da ruske trupe djeluju u dvije separatističke regije od 2014. godine, kada je Rusija pokrenula upad u Ukrajinu, te sugerirao da su najnoviji koraci koje je poduzela Moskva nastavak toga.

Mislim da je ovdje važno ‘najnovije’, rekao je Finer. “Invazija je invazija, i to je ono što je u tijeku, ali Rusija napada Ukrajinu od 2014. godine.”

Postoji znatan broj ruskih vojnika u blizini granica s novopriznatim republikama. Ali CNN nije vidio video na društvenim mrežama niti satelitske slike koje prikazuju novopridošle ruske jedinice u bilo kojoj od regija koje drže separatisti Lugansk i Donjeck.

SAD i dalje vjeruje da bi Putin mogao pokrenuti potpuniju invaziju

SAD nastavlja procjenjivati ​​da je još uvijek moguće da Putin krene naprijed s potpunijom invazijom, a zapadni dužnosnici budno paze na dodatne pokazatelje, prema dvojici američkih dužnosnika koji su upoznati s procjenom. Može doći do suhog vremena, što će Rusima olakšati premještanje teške opreme, zajedno s naoblakom koja bi mogla pomoći prikrivanju kretanja. Ipak, jedan od dužnosnika je priznao “ne znamo koji će biti njegov sljedeći potez”.

Događaji su se razvijali dok je Putin naredio ruskim trupama da uđu u dvije regije istočne Ukrajine koje su držali separatisti nakon što ih je proglasio neovisnim. Biden je, reagirajući nekoliko sati nakon što je Putin potpisao naredbe, izdao uski niz ograničenja koja ograničavaju financijsku aktivnost u dvije regije.

Dok je pripremao objavu od utorka, SAD je koordinirao sa saveznicima u Europi u nadi da će spriječiti rat punog razmjera. Ranije je Njemačka rekla da zaustavlja certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2, korak na koji su američki čelnici tražili kako se kriza zahuktava.

“S obzirom na posljednja događanja, moramo ponovno procijeniti situaciju i u pogledu Sjevernog toka 2. Zvuči vrlo tehnokratski, ali to je neophodan administrativni korak kako bi se zaustavilo certificiranje plinovoda”, rekao je kancelar Olaf Scholz u Berlinu.

Naftovod od 750 milja završen je u rujnu, ali još nije dobio konačnu certifikaciju od njemačkih regulatora. Bez toga prirodni plin ne može teći plinovodom Baltičkog mora iz Rusije u Njemačku.

Ujedinjeno Kraljevstvo priopćilo je u utorak da uvodi sankcije za pet ruskih banaka i tri bogata pojedinca nakon Putinove odluke da prizna dvije separatističke republike.

Premijer Boris Johnson najavio je sankcije u izjavi britanskom parlamentu u utorak, rekavši da Putin “uspostavlja izgovor za invaziju punog razmjera” na Ukrajinu.

Europska unija također priprema prvi paket sankcija protiv Rusije u utorak, rekao je njezin najviši dužnosnik u zajedničkom priopćenju u utorak. Paket će sadržavati prijedloge usmjerene na one koji su uključeni u “nezakonitu odluku” o priznavanju dviju separatističkih regija u istočnoj Ukrajini i banke koje “financiraju ruske vojne i druge operacije na tim teritorijima”. Te će sankcije također ograničiti rusku državu i vladu u pristupu kapitalnim i financijskim tržištima EU-a.

CNN-ove Betsy Klein, Jennifer Hansler, Kate Sullivan, Barbara Starr i Nick Paton Walsh dale su svoj doprinos izvješćivanju.

Izvor/ CNN/ Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI