Biden kaže da je osudio ruski napad u razgovoru s ukrajinskim Zelenskim: “Svijet će Rusiju smatrati odgovornom”

Biden kaže da je osudio ruski napad u razgovoru s ukrajinskim Zelenskim: “Svijet će Rusiju smatrati odgovornom”

Američki predsjednik Joe Biden osudio je ruski “neopravdani napad ruskih vojnih snaga” u priopćenju u srijedu navečer nakon eksplozija u Ukrajini.

SAD i saveznici planiraju u četvrtak pokrenuti “punu skalu” sankcija o kojima se raspravljalo tijekom posljednjih nekoliko tjedana kao odgovor na napad, rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije.

“Predsjednik Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje”, rekao je Biden. “Samo Rusija je odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti, a Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri će odgovoriti na ujedinjen i odlučan način. Svijet će Rusiju smatrati odgovornom.”

Izjava Bijele kuće uslijedila je kao odgovor na eksplozije diljem Ukrajine, uključujući i glavni grad Kijev.

Neposredno prije početka eksplozija, ruski predsjednik Vladmir Putin najavio je “posebnu vojnu operaciju” i pozvao na “demilitarizaciju” Ukrajine u televizijskim izjavama.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko rekao je da je ruska “invazija započela” “raketnim napadima na Kijev”, u službenoj grupi WhatsApp s novinarima.

Rana procjena SAD-a je da je ovo početak pune ruske invazije, rekao je visoki američki dužnosnik upoznat s najnovijim američkim obavještajnim podacima. Izvor je rekao da se vjeruje da su eksplozije koje su se čule u blizini Kijeva i Odese vjerojatno projektile, dok su one oko Harkova u istočnoj Ukrajini vjerojatno topničke, s obzirom na blizinu granice.

Biden je u srijedu navečer održao siguran razgovor s članovima svog tima za nacionalnu sigurnost iz Bijele kuće, tvitala je tajnica Bijele kuće Jen Psaki. Bidenu su se pridružili državni tajnik Antony Blinken, ministar obrane Lloyd Austin, predsjednik Združenog načelnika stožera general Mark Milley i savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, rekla je.

Biden je telefonom razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. U izjavi o pozivu, Biden je rekao da je izvijestio Zelenskog “o koracima koje poduzimamo kako bismo prikupili međunarodnu osudu, uključujući večeras u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda”.

“Zamolio me da pozovem svjetske čelnike da jasno govore protiv flagrantne agresije predsjednika Putina i da stanu uz narod Ukrajine”, rekao je Biden.

U obraćanju u četvrtak ujutro u Ukrajini, Zelensky je rekao da uvodi izvanredno stanje u cijeloj zemlji i pozvao Ukrajince da ostanu mirni.

“Bez panike. Jaki smo. Spremni smo na sve”, rekao je. “Sve ćemo pridobiti jer smo mi Ukrajina.”

Biden je rekao da planira razgovarati sa svojim kolegama iz G-7 i da će u četvrtak održati govor američkom narodu. Rekao je da namjerava objaviti “daljnje posljedice” koje su SAD i njihovi saveznici planirali nametnuti Rusiji zbog “ovog bespotrebnog čina agresije na Ukrajinu i globalnog mira i sigurnosti”.

“Također ćemo koordinirati s našim saveznicima u NATO-u kako bismo osigurali snažan, ujedinjen odgovor koji će spriječiti bilo kakvu agresiju protiv Saveza”, rekao je Biden.

Dok je administrativni dužnosnik odbio iznijeti pojedinosti, SAD su planirale ciljati dvije najveće ruske banke, kao i druge financijske tvrtke, te su se pripremile uvesti kontrolu izvoza kako bi prekinule ruski pristup kritičnoj zapadnoj tehnologiji za čitave ruske gospodarske sektore.

Na meti će vjerojatno biti i dodatni članovi Putinovog najužeg kruga i njihove obitelji.

U srijedu kasno navečer trajale su rasprave između američkih i europskih dužnosnika o konačnom obliku paketa, rekao je dužnosnik. To će također biti tema razgovora na virtualnom sastanku G-7 koji je zakazan, rekao je dužnosnik.

Američki dužnosnici ostaju u stanju pripravnosti za bilo kakvu cyber aktivnost protiv ključnih domaćih ciljeva, uključujući banke i kritičnu infrastrukturu, rekao je dužnosnik.

Bidenov tim za nacionalnu sigurnost planira u četvrtak izvijestiti Dom i Senat u odvojenim, neklasificiranim telefonskim pozivima o situaciji u Ukrajini. Zastupnici obiju strana oštro su osudili ruske postupke u izjavama u srijedu i pozvali SAD da pojača sankcije Moskvi.

Sastanak UN-a kada počinju eksplozije

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je hitan sastanak u srijedu navečer u New Yorku — nudeći izvanredan podijeljeni ekran dok su diplomati držali govore u isto vrijeme kada je Putinov govor emitiran na ruskoj televiziji i eksplozije su počele u Ukrajini. Ukrajinski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Volodymyr Yelchenko u svom je govoru izravno ispitivao predstavnika Rusije.

“Prije otprilike 48 minuta vaš predsjednik je objavio rat Ukrajini”, rekao je Jelčenko. “Vi ste objavili rat. Odgovornost ovog tijela je da zaustavi rat.”

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield govorila je po drugi put dok se sastanak UN-a bližio kraju, rekavši da je Putin “prenio poruku rata” dok se Vijeće sigurnosti sastajalo. Rekla je da će SAD u četvrtak uvesti rezoluciju u UN.

“U točno vrijeme kada smo okupljeni u Vijeću tražeći mir, Putin je prenio poruku rata potpuno prezirući odgovornost ovog vijeća”, rekao je Thomas-Greenfield.

Kao posljednji govornik sastanka, Jelčenko je ponovno usmjerio pozornost na ruskog veleposlanika u UN-u Vasilija Nebenzju, koji je obnašao dužnost predsjednika Vijeća sigurnosti.

Pozdravljam odluku nekih članova ovog vijeća da se sastanu što je prije moguće kako bi razmotrili nužnu odluku kojom bi se osudila agresija koju pokrećete na moj narod, rekao je Jelčenko. “Ne postoji čistilište za ratne zločince. Oni idu ravno u pakao, veleposlanice.”

Nebenzya je uzvratio tvrdnjom da Moskva nije bila agresivna protiv ukrajinskog naroda nego protiv “hunte” na vlasti u Kijevu, prije nego što je žurno prekinuo sastanak UN-a.

CNN-ovi Jim Sciutto, Kaitlan Collins, Kevin Liptak, Jennifer Hansler, Manu Raju, Carolyn Sung i Mirna Alsharif dali su svoj doprinos ovom izvješću.

Izvor/ CNN/ Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI