Biden kaže da čini ‘sve’ što je u njegovoj moći da smanji cijene plina: “moramo učiniti više da snizimo cijene za američke obitelji”

Biden kaže da čini ‘sve’ što je u njegovoj moći da smanji cijene plina: “moramo učiniti više da snizimo cijene za američke obitelji”

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je rekao da čini sve što je u njegovoj moći da snizi cijenu plina u cijeloj zemlji, rekavši da obiteljski proračuni i sposobnost Amerikanaca da napune svoje spremnike plina ne bi trebali ovisiti o tome hoće li diktator kao što je ruski predsjednik Vladimir Putin “objavljuje rat” ili “čini genocid”.

Biden je, govoreći u Menlou, Iowa, u najvećem pogonu za proizvodnju kukuruznog etanola u zemlji, službeno najavio odobrenje benzina E15 u Sjedinjenim Državama u nastojanju da poveća opskrbu gorivom i snizi cijene plina u cijeloj zemlji.

Benzin E15 koristi mješavinu etanola od 15% i trebao bi se prodavati u Sjedinjenim Državama ovog ljeta u nastojanju da se proširi pristup Amerikanaca pristupačnoj opskrbi gorivom. Prema Bijeloj kući, prema sadašnjim cijenama, E15 može uštedjeti obitelji u prosjeku 10 centi po galonu plina.

Američki predsjednik se u utorak osvrnuo na inflaciju, koja se u ožujku ubrzala na novi najviši nivo u četiri desetljeća, budući da je ruski rat protiv Ukrajine potaknuo brz rast cijena nafte i plina koji je izbrisao prednosti rasta plaća za većinu Amerikanaca.

“Putinova invazija na Ukrajinu podigla je cijene plina i hrane u cijelom svijetu”, rekao je Biden. – Sve ide gore, doao je.

Biden je, ukazujući na brojke o inflaciji objavljene u utorak ujutro, rekao da je “povećanje cijena u ožujku rezultat Putinovog povećanja cijena benzina”.

Indeks potrošačkih cijena u ožujku je porastao za 8,5% u odnosu na godinu dana, prema novom izvješću Ministarstva rada objavljenom u utorak, što predstavlja najbrži rast od siječnja 1982., kada je inflacija dosegla 8,4%. CPI – koji mjeri mnoštvo roba u rasponu od benzina i zdravstvene skrbi do namirnica i najma – skočio je 1,2% u jednomjesečnom razdoblju od siječnja.

Biden je prošlog mjeseca najavio zabranu svakog uvoza ruske nafte, plina i energije u Sjedinjene Države, ciljajući na “glavnu arteriju” ruskog gospodarstva usred rata ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine, ali je upozorio da bi zabrana koštala američke obitelji.

Ruski izvoz nafte čini otprilike jednu trećinu europskog uvoza nafte, ali ruski izvoz je nešto ispod 10% ukupnog uvoza SAD-a.

“Činim sve što je u mojoj moći izvršnim naredbama kako bih snizio cijenu i riješio pitanja Putinovih poskupljenja”, rekao je Biden u utorak. “Ja, zapravo, već smo napredovali od ožujka. Podaci o inflaciji su prikupljeni.”

Biden je dodao: “Vaš obiteljski proračun, vaša sposobnost da napunite rezervoar, ništa od toga ne bi trebalo ovisiti o tome hoće li diktator objaviti rat, počiniti genocid, pola svijeta dalje, kako bi pomogao u rješavanju ovog Putinovog poskupljenja.”

Biden je, govoreći o najavi autorizacije E15, rekao da “to neće riješiti sve naše probleme”.

“To će pomoći nekim ljudima, a ja sam posvećen svemu što mogu pomoći, čak i ako je to dodatni dolar ili dva u džepovima kada se napune, ili će promijeniti živote ljudi”, rekao je Biden.

Američki predsjednik je rekao da njegova administracija “ulaže više od 100 milijuna dolara u izgradnju infrastrukture za biogorivo za budućnost”.

“Stvari kao što su kopnene pumpe, pumpe za miješanje, pumpe za plin – može podnijeti veće mješavine, bioetanol i dizelsko gorivo”, rekao je Biden.

Biden je rekao da, “Naravno, moramo učiniti više da snizimo cijene za američke obitelji.”

Govoreći o rastućim cijenama kućanskih dobara, američki predsjednik je rekao da njegova administracija “radi na rješavanju cijena hrane”.

Amerikanci su od prošle godine zabilježili povećanje cijene mesa za 14,8%, ribe za 10,9%, jaja za 11,2%, mlijeka za 13,3%, voća i povrća za 8,1%, a kave za 11,2%.

Rastuća inflacija izjeda snažne dobitke plaća koje su američki radnici vidjeli posljednjih mjeseci: stvarna prosječna satnica smanjena je za 0,8% u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, budući da je povećanje inflacije od 1,2% umanjilo ukupni dobitak plaća od 0,4%, prema Laburisti odjela. Na godišnjoj razini realne su zarade u ožujku pale za 2,7%.

U međuvremenu, Biden je zvjerstva koja su počinili Putin i ruske snage nad ukrajinskim civilima u utorak nazvao “genocidom”. Genocid je vrsta ratnog zločina prema međunarodnom pravu.

Izvor/ Fox News/ Foto: Screenshot/ Izvor/ (MANDEL NGAN/AFP via Getty Images)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI