“A TRUE WORLD LEADER!” Biden je u razgovoru sa Zelenskim otkrio paket vojne pomoći vrijedan 800 milijuna dolara za Ukrajinu

“A TRUE WORLD LEADER!” Biden je u razgovoru sa Zelenskim otkrio paket vojne pomoći vrijedan 800 milijuna dolara za Ukrajinu

AMERIČKI Predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da SAD šalje njegovoj naciji dodatnih 800 milijuna dolara vrijednog oružja, streljiva i druge sigurnosne pomoći.

Dolazi dok američki dužnosnici upozoravaju na potencijalno krvavu novu fazu u ratu koji je u tijeku, usredotočen na istočne regije Ukrajine dok Rusija povlači svoje trupe iz područja oko glavnog grada Kijeva.

“Ukrajinska vojska upotrijebila je oružje koje mi pružamo za razorni učinak. Dok se Rusija priprema za intenziviranje napada u regiji Donbasa, Sjedinjene Države će nastaviti pružati Ukrajini sposobnosti za obranu”, rekao je Biden u priopćenju.

Biden je detaljno iznio novu objavu u podnevnom telefonskom razgovoru sa Zelenskim koji je trajao oko sat vremena.

“Nastavak stalnog dijaloga s @POTUS-om. Procjena ruskih ratnih zločina. Razgovarano o dodatnom paketu obrambene i moguće makrofinancijske pomoći. Dogovoreno da se pojačaju sankcije”, napisao je Zelenski na Twitteru.

SAD daje Ukrajini 11 helikoptera Mi-17, 300 dronova Switchblade, 18 haubica i zaštitnu opremu za zaštitu od kemijskih napada u posljednjoj skupini sigurnosne pomoći koju je odobrila Bijela kuća, objavio je Pentagon. Osim toga, novi paket naoružanja uključuje 200 oklopnih transportera M113, 10 protutopničkih radara, 500 protutenkovskih projektila Javelin i 30.000 kompleta pancira i kaciga.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je paket od 800 milijuna dolara namijenjen “zadovoljavanju hitnih ukrajinskih potreba za današnju borbu” dok ruske snage prebacuju fokus svog napada na istočnu i južnu Ukrajinu.

Rekao je da će se oružje početi slati u Ukrajinu “što je prije moguće”, napominjući da je prethodna sigurnosna pomoć poslana tek četiri do pet dana nakon odobrenja sigurnosnih paketa.

Od utorka navečer dva su izvora rekla da su helikopteri uklonjeni s popisa pomoći, iako je Biden u svojoj izjavi rekao da su oni na kraju uključeni. Ukrajina je prvotno u posljednji trenutak zamolila Bijelu kuću da ne šalje helikoptere, ukazujući da žele više vremena da procijene hoće li biti od koristi. No, tijekom telefonskog razgovora u srijedu, Zelenski je rekao Bidenu da ih njegova zemlja treba, pa su vraćeni u paket, rekao je izvor upoznat s tim.

Helikopteri Mi-17 koji su dodani paketu bili su namijenjeni Afganistanu, rekao je Kirby.

Pošiljkom od 800 milijuna dolara ukupni iznos vojne pomoći koju su SAD pružile Ukrajini iznosi više od 3 milijarde dolara. Proračun Ukrajine za obranu za 2020. iznosio je samo oko 6 milijardi dolara, prema Stockholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira. U manje od dva mjeseca, SAD je osigurao gotovo polovicu te pomoći u sigurnosti, naglašavajući tempo kojim je Bijela kuća radila na slanju oružja i opreme.

Isporuka ranijih paketa još je bila dovršena jer je najavljen novi. SAD očekuje da će preostali broj od prvih 100 sustava drona Switchblade ući u Ukrajinu “tijekom sljedećeg dana”, rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik.

Dužnosnik je također rekao da se očekuje da će još jedna pošiljka protutenkovskih projektila Javelin iz SAD-a stići u Ukrajinu u sljedeća 24 sata. SAD je također pomogao koordinirati dvije isporuke zračnim prijevozom iz dvije druge zemlje u Ukrajinu, rekao je dužnosnik tijekom brifinga izvan kamere u srijedu.

Switchblade dronovi su mali, prijenosni dronovi koji nose bojeve glave i detoniraju pri udaru. Najmanji model može pogoditi metu udaljenu do šest milja, prema tvrtki koja proizvodi dronove.

“Stalna opskrba oružjem koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri pružili Ukrajini bila je ključna u održavanju njezine borbe protiv ruske invazije. Pomogla je osigurati da Putin nije uspio u svojim početnim ratnim ciljevima da osvoji i kontrolira Ukrajinu. Ne možemo Odmori se sada. Kao što sam uvjeravao predsjednika Zelenskog, američki narod će nastaviti stajati uz hrabri ukrajinski narod u njegovoj borbi za slobodu”, napisao je Biden u priopćenju.

Pentagon je još uvijek radio na tome kako će američke snage obučavati Ukrajince o nekim od novih sustava koje šalju u paketu sigurnosne pomoći.

“Još uvijek radimo na tome kako će te opcije izgledati, kako će izgledati ta obuka, koliko će američkih vojnika biti uključeno u nju, gdje će biti, koliko dugo”, rekao je Kirby na brifing s novinarima.

Rekao je da će SAD moći trenirati Ukrajince na novim sustavima “vrlo, vrlo brzo”, a to će vjerojatno biti učinjeno obučavanjem malog broja ukrajinskih vojnika koji bi potom mogli obučavati druge, uključujući dronove Switchblade, od kojih su neki poslani su u ranijem paketu pomoći.

Nova tranša novca za Ukrajinu dolazi nakon što je Pentagon u srijedu ugostio izvršne direktore osam najvećih vojnih izvođača kako bi shvatili kako brže naoružati Ukrajinu, prema očitavanju tajnog sastanka.

Rasprava za okruglim stolom, koju je vodila zamjenica ministrice obrane Kathleen Hicks, bila je usredotočena na ciljeve Pentagona da nastavi opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem, uz istovremeno održavanje spremnosti američkih snaga i potporu obrane saveznika.

Pentagon je nastojao bolje razumjeti izazove s kojima se suočavaju obrambeni izvođači u brzoj proizvodnji oružja i opreme koji su se pokazali ključnim za obranu Ukrajine, navodi se u priopćenju.

U utorak je dužnosnik obrambene industrije rekao za CNN da se glavni proizvođači oružja suočavaju s ozbiljnim problemima u lancu opskrbe i nedostatkom pristupačne radne snage. Proizvodni kapaciteti mogli bi se suočiti s dodatnim izazovima jer se ukrajinski ugovori natječu s povećanom potrošnjom za obranu SAD-a za trenutnu proizvodnju, rekao je dužnosnik.

Tajni okrugli stol u srijedu bio je djelomično namijenjen rješavanju tih zabrinutosti u kontinuiranoj seriji rasprava između Pentagona i najvećih proizvođača oružja, uključujući Lockheed Martin, Raytheon i General Dynamics. Ali prvenstveno je bio usmjeren na cilj “ubrzanja proizvodnje” oružja za Ukrajinu, uključujući sustave koji se mogu brzo isporučiti i učinkovito koristiti uz minimalnu obuku.

Visoki dužnosnik obrane rekao je u srijedu da masovne isporuke oružja Ukrajini nisu utjecale na spremnost američkih snaga. Dužnosnik je rekao da je “razborito” voditi rasprave “prije nego što to postane krizno pitanje za našu vlastitu spremnost”.

Piše: Kevin Liptak, Izvor/ CNN/ Foto: Ilustracija

CNN-ovi Oren Liebermann, Natasha Bertrand, Jeremy Herb, Michael Conte, Kaitlan Collins i Jim Sciutto dali su svoj doprinos ovom izvješću.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI