Biden će u petak objaviti da će SAD ukinuti status “najpovoljnije nacije” Rusiji

Biden će u petak objaviti da će SAD ukinuti status “najpovoljnije nacije” Rusiji

AMERIČKI Predsjednik Joe Biden u petak će objaviti da će SAD, zajedno s G7 i Europskom unijom, pozvati na ukidanje statusa “najpovlašćenije nacije” Rusiji, što se naziva stalnim normalnim trgovinskim odnosima u SAD-u, kažu za CNN izvori upoznati s tim potezom.

Taj potez zahtijeva akt Kongresa.

Od svake zemlje se očekuje da provede ovu mjeru na temelju vlastitih nacionalnih procesa. Izvori su zabilježili napore Kongresa da opozove trajne normalne trgovinske odnose Rusije.

Biden će to objaviti u petak, a očekuje se da će Kongres uvesti zakon.

Američki CNN je ranije u četvrtak izvijestio da su dvostranački pregovori u Senatu bili u formi kako bi se poduzele agresivnije mjere po pitanju trgovinskog statusa Rusije – nakon što je Bijela kuća učinkovito ublažila zakon o zabrani uvoza ruske nafte, prirodnog plina i ugljena u SAD koji je usvojio Dom.

Ranija verzija zakona uključivala je odredbu kojom bi se suspendirali trajni normalni trgovinski odnosi za Rusiju i Bjelorusiju. No, Bijela kuća je izrazila zabrinutost zbog tog dijela zakona i na kraju je izrezan. Umjesto toga, prijedlog zakona o zabrani uvoza ruske energije koji je u srijedu navečer usvojio Predstavnički dom jednostavno je tražio reviziju statusa Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Predsjedavajući Senata za financije Ron Wijden, demokrat iz Oregona, rekao je da sudjeluje u razgovorima s vrhunskim poreznicima u Kongresu i Bidenovom administracijom o tom pitanju, jer je rastao pritisak da se u prijedlog zakona u Predstavničkom domu uključi oštriji jezik kada ga Senat prihvati gore – već sljedeći tjedan.

“Vjerujem da Rusi – nehumano ponašanje Rusije ne opravdava da dobije plodove međunarodne zajednice”, rekao je Wijden.

Sen. Mike Crapo, republikanac iz Idaha i rangirani republikanac u Odboru za financije, rekao je da vjerojatno ne bi podržao zakon Predstavničkog doma bez jačeg izražavanja o njegovom trgovinskom statusu – te je jasno stavio do znanja da će se nastojati izmijeniti.

“Pitanje je PNTR, koji je odsutan. A onda su tamo imali neke druge stvari o WTO-u, što je nekako šuplje ako ne napravimo PNTR”, rekao je Crapo ranije tijekom dana.

“Dakle, vjerojatno ga ne bih podržao jer nema ključne stvari koje su vam potrebne za ispravan trgovinski odgovor”, dodao je.

Izvor/ CNN/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI