Biden: američki vojnici ne bi trebali boriti se i ginuti u ratu u kojem se Afganistanci sami ne žele boriti

Biden: američki vojnici ne bi trebali boriti se i ginuti u ratu u kojem se Afganistanci sami ne žele boriti

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u ponedjeljak da potpuno stoji iza svoje odluke o povlačenju iz Afganistana jer američki vojnici ne bi trebali boriti se i ginuti u ratu u kojem se Afganistanci sami ne žele boriti.

Večerašnje obraćanje javnosti iz Bijele kuće prva je Bidenova izjava o talibanskom preuzimanju vlasti u Afganistanu.

O Afganistanu je posljednji put govorio prošlog utorka kad je branio svoju odluku da povuče vojnike iz Afganistana i uzdao se u to da tamošnja vojska ima snage obraniti se od talibana.

Ali umjesto urednog povlačenja, za koje je postojala podrška javnosti, cijeli se proces pretvorio u ponižavajući američki debakl.

Biden je kazao da čvrsto stoji iza odluke o povlačenju američkih vojnika bez obzira što su talibani u svega nekoliko dana srušili afganistansku vladu i preuzeli kontrolu nad zemljom.

Naglasio je da ne želi ponoviti pogreške iz prošlosti i ostati u ratu koji nije u američkom interesu.

“Ako se afganistanske snage ne žele braniti, nema šanse da bi još jedna ili više godina američkog angažmana urodila bilo kakvom razlikom”.

Rekao da američke snage ne bi trebale boriti se i ginuti u ratu u kojem se Afganistanci sami ne žele boriti.

Afganistanski politički lideri digli su ruke i pobjegli iz zemlje, a vojska se odbila boriti, kazao je.

Priznao je, međutim, da je afganistanska vlada pala brže nego što su Amerikanci očekivali.

Otkrio je i da je afganistanski predsjednik Ašraf Gani odbio sudjelovati u pokušaju pronalaska diplomatskog rješenja.

Dodao je i da scene iz Kabula, gdje vlada kaos na aerodromu, izazivaju “grč u želucu”.

U predstojećim danima američka će vojska evakuirati tisuće američkih građana iz Afganistana, izjavio je Biden i najavio da će SAD nastaviti podržavati siguran izlazak iz zemlje svih njihovih domaćih saveznika.

Talibanima je obećao brz i žestok odgovor napadnu li “naše ljude”.

Američki predsjednik kazao je da je izbor koji je imao na raspolaganju bio ili slijediti sporazum o povlačenju koji je dogovorio Donald Trump ili se vratiti borbama.

Biden je istaknuo da je SAD afganistanskoj vladi dao sve što je trebala, no da je pogrešno slati još američkih snaga u Afganistan kad afganistanski politički čelnici ne mogu zajednički djelovati.

Američki predsjednik rekao je da neće ponavljati greške iz prošlosti ostajanjem i borbom u sukobu koji nije u američkom interesu, no da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati afganistanski narod.

SAD će nastaviti poticati regionalnu diplomaciju i zagovarati osnovna prava afganistanskog naroda, istaknuo je Biden.

Kazao je kako će SAD također nastaviti pomagati siguran izlazak iz zemlje svojim afganistanskim saveznicima.

Biden je priznao da je američka misija u Afganistanu napravila mnoge krive korake, no ustvrdio je da se ono što se sada događa moglo lako dogoditi prije 5 godina ili za 15 godina.

Ponovio je da ne žali odluku o okončanju američkog ratovanja u Afganistanu i rekao da neće tražiti od američkih snaga da se bore u još nekom beskonačnom građanskom ratu u nekoj drugoj zemlji.

Američki predsjednik također je rekao da zna da će njegova odluka biti kritizirana, no da neće prebaciti tu odluku na nekog drugog predsjednika. (Hina)

Foto: (Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg via Getty Images)

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI