“Biciklirajmo sigurno i zajedno” – Ministar Božinović: “Kroz naše informativne letke MUP-a građane smo podsjetili kako izgleda i što sve treba imati tehnički ispravan bicikl”

“Biciklirajmo sigurno i zajedno” – Ministar Božinović: “Kroz naše informativne letke MUP-a građane smo podsjetili kako izgleda i što sve treba imati tehnički ispravan bicikl”

“Biciklirajmo: sigurno i zajedno”, manifestacija je koju Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u nedjelju organizira u zagrebačkom parku Maksimir s ciljem promicanja sigurnije vožnje biciklima.

Policijski službenici su u cilju promoviranja sigurnije vožnje biciklom i usvajanja zdravih načina života za posjetitelje postavili interaktivne i informativne punktove na kojima su dijelili korisne savjete, publikacije i letke na temu sigurne vožnje biciklom. Na punktu „Policajac prijatelj pomagač“ posjetitelji su se družili s policajcima koji su prezentirali policijsku opremu i električne bicikle koje koriste policijski službenici Policijske postaje Jastrebarsko i kroz prezentaciju opreme ukazali na aspekte sigurne vožnje biciklom.

Najmlađi budući biciklisti sudjelovali su u Programu prometne kulture za najmlađe Jumicar u kojem su mogli naučiti pravila ponašanja u prometu a u Likovnoj radionici koju je pripremio Studio „Tanaj“ na temu zaštitne opreme za bicikliste djeca su slikala zaštitne kacige kao najbitniji dio opreme.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da se ozljede i povrede zadobivene u vožnji biciklima obično ne prijavljuju policiji. “Oko 60 posto svih ozlijeđenih u biciklizmu čine djeca, a brojke su velike unatoč tome koliko ih je prijavljeno – samo ove godine bilo je 343 incidenta, u kojem su 222 osobe lakše ozlijeđene, 78 teže, a bilo je i pet smrtnih slučajeva, od kojih jedno dijete”, istaknuo je ministar Božinović.

Po njegovim riječima, MUP preventivnim akcijama želi poslati poruku djeci, jer ona slabije poznaju propise, slabije mogu procijeniti brzinu i vlastitu vještinu vožnje, često su zaigrana, ali i roditeljima da rade sa svojom djecom i budu im uzor pri vožnji bicikla, da osiguraju da imaju zaštitnu kacigu, da im je bicikl ispravan, da ima zvonca, svjetla, mačje oči.

Dodao je kako se MUP surađuje s Kliničkom bolnicom Rebro i želi se baviti istraživanjem te tamne strane ozljeđivanja među biciklistima, kako bi stekli potpuni uvid u broj takvih nesreća iz čega bi proizašle konkretne mjere.

Posjetitelji manifestacije u Maksimiru moći će naučiti o sigurnoj vožnji biciklima, najsigurnijoj zaštiti od krađe, hitnim popravcima na biciklu te razgledati policijsku opremu i električne bicikle.

Pripremljene su i radionice vožnje autićima kroz koje će najmlađi moći naučiti pravila ponašanja u prometu te likovnu radionicu studija Tanay na temu zaštitne opreme za bicikliste.

Gradsko društvo Crvenog križa Grada Zagreba održava pokazne vježbe prve pomoći pri povredama biciklista u prometnim nesrećama, Hrvatska pošta predstavlja tematske poštanske marke, a Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša bicikle koje koriste djelatnici Komunalnog i prometnog redarstva, Čistoće i Odjela za promet.

Autor/H/B.B./Foto/Božidar Bebek
Foto galerija:

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI