Betlehemsko svjetlo stiglo u Sabor – Jandroković: “Ovo je lijepa inicijativa zato što povezuje ljude”

Betlehemsko svjetlo stiglo u Sabor – Jandroković: “Ovo je lijepa inicijativa zato što povezuje ljude”

Betlehemsko svjetlo, svjetlo mira i nade stiglo je u ponedjeljak u Hrvatski sabor, kamo su ga tradicionalno donijeli predstavnici Saveza izviđača Hrvatske (SIH) i ispred sabornice predali predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Jandroković je zahvalio izviđačima te izrazio nadu da će to svjetlo svim ljudima u Hrvatskoj donijeti ljubav, sreću, radost i međusobno uvažavanje.

“Ovo je lijepa inicijativa zato što povezuje ljude, ona ima svoj duboki vjerski karakter, simbolizira vjeru, povezanost među ljudima, prijateljstvo, dobrotu, mir, ljubav, veze među narodima”, istaknuo je.

“Ovo je vrijeme kada međusobno trebamo biti dobri jedni prema drugima, kada se trebamo bolje razumjeti, uvažavati, tolerirati razlike koje među nama postoje a vi ste izviđači u tome važan čimbenik”, dodao je Jandroković, zadovoljan što se nastavlja tradicija koja je počela 1992. godine.

Betlehemsko svjetlo krenulo je sredinom 80-ih godina iz Austrije, a od 1992. prisutno je i u Hrvatskoj kao simbol Božića, vjere, nade, prijateljstva, solidarnosti.

Ideja Betlehemskog svjetla mira ostvarena je na božićnu večer 1986. u Austriji, kada je jedna građanka u dobrotvornoj televizijskoj emisiji umjesto darova dobrotvorima zahvalila svjetiljkama.

Tu ideju prihvatili su izviđači Austrije i pretvorili je u tradicionalnu aktivnost te je ona prerasla u veliku međunarodnu izviđačku aktivnost.

Tako na prvu nedjelju došašća predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo, a austrijski ga izviđači nose u Austriju. Nakon toga izviđači svjetlo nose u svoje države, odakle odlazi u crkve, bolnice i domove.

Tekst i video/Hina/Foto/Hrvatski sabor

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI