Beroš: Zdravstveni sustav intenzivno se priprema za prijem oboljelih od Covida-19

Beroš: Zdravstveni sustav intenzivno se priprema za prijem oboljelih od Covida-19

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se zdravstveni sustav intenzivno priprema za prijem oboljelih od Covida-19, a danas se otvara dodatni dio KB-a Dubrava.

“U Dubravi preostaje još dosta kapaciteta, uzimajući u obzir i one u kampu, odnosno šatore Hrvatske vojske. Međutim, zbog uvjeta koji su adekvatni samo u ekstremnim situacijama, tamo u ovom trenutku nismo planirali zaprimati bolesnike”, istaknuo je Beroš.

Postoji i mogućnost angažiranja sekundarnih centara, odnosno specijalnih bolnica, o čemu je ministar Beroš jutros razgovarao sa županima onih županija koje su vlasnice tih bolnica, a ostaje i treća opcija – Arena u Zagrebu te slični kapaciteti u drugim većim gradovima.

Dio hitnih Covid pozitivnih pacijenata zbrinjavat će se u KB-u Dubrava, a hitni pacijenti bez Covida rasporedit će se po ostalim zagrebačkim bolnicama, što je s ravnateljima već iskomunicirano. Postojala je i B opcija, da se u sve bolnice šalju oboljeli od Covida-19, ali je gotovo jednoglasno odbijena.

“Ako druge bolnice ne žele primati Covid-19 pozitivne bolesnike, moraju prilagoditi svoje hitne kapacitete za prijem hitnih bolesnika jer život neće stati, moramo se prilagoditi da svi hitni i ne-hitni pacijenti dobiju najbolju moguću skrb”, poručio je Beroš.

Mjere za financijsku održivost na stolu premijera

Što se tiče slučaja saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića, koji se od teških simptoma Covida-19 oporavlja u lječilištu na Lošinju, za koje su liste čekanja i do tri mjeseca, Beroš je rekao da ne zna gdje se on oporavlja, ali će provjeriti te informacije.

“Sve mora biti transparentno i svi pacijenti u Hrvatskoj moraju imati isti tretman”, poručio je ministar.

Vezano za liste čekanja i odgađanja redovnih pregleda zbog koronavirusa, Beroš je istaknuo da od početka mandata ima dvije velike zadaće – adekvatno odgovoriti na epidemiju i reorganizirati zdravstveni sustav.

“Određene mjere, koje su usmjerene prvenstveno na financijsku održivost zdravstvenog sustava i njegovu stabilizaciju, koje uključuju redukciju lista čekanja, na premijerovu su stolu. Siguran sam da ćemo brzo razgovarati o tome jer je Vlada više nego ikad svjesna uloge zdravstva u odgovoru na ugroze”, rekao je.

Dodatno opterećenje stanovništva povećanjem participacija ne bi smanjilo liste čekanja, već to treba postići kroz preraspodjelu kadrova i kapaciteta te uvid u to koliko tko radi. “Jedna od prvih mjera koje ću uvesti je kontrola radnog vremena u svim zdravstvenim ustanovama”, najavio je Beroš.

Izvor/ Vlada RH/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI