Beroš: Poslali smo inspekciju u Dubrovnik zbog cijepljenja preko reda

Beroš: Poslali smo inspekciju u Dubrovnik zbog cijepljenja preko reda

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite na upite novinara o prekorednim cijepljenjima izvijestio je kako su došla gotovo sva izvješća iz zdravstvenih ustanova.

Preliminarno, većina ih navodi kako nije bilo većih stručnih propusta u provedbi cijepljenja, što znači da nije bilo cijepljeno previše mlađih osoba bez komorbiditeta koji nisu u prioritetnoj skupini, dodao je.

“Osim stručnog elementa u samom postupanju pri provedbi cijepljenja, postoje određene moralne i etičke dileme i očekujem da će se druge institucije, poput Hrvatske liječničke komore, po potrebi uključiti u evaluaciju. Upućena je zdravstvena inspekcija zbog specifičnosti događaja u Dubrovnik”, rekao je Beroš.

Povjerenstvo mora detaljno proći sva izvješća i utvrditi je li još negdje bilo propusta, kao i razinu odgovornosti. Pojasnio je kako, ako je i bilo cijepljenja preko reda, to su bili ljudi starije dobi, s visokim komorbiditetom, što ne spada u stručni propust, već moralni ili etički.

Vezano za zahtjeve sanitetskog prijevoza, Beroš je istaknuo kako je osnovana radna skupina i dogovoreno je povišenje koeficijenta sukladno traženjima, a izrada nove uredbe je u tijeku.

Također, ministar zdravstva se osvrnuo na manje pregleda i zahvata u bolnicama u ovoj godini te istaknuo kako se brojke kreću u opsegu od 19 do 28 posto manje pregleda. Dodao je da su nešto naučili u ovom proljetnom valu i prilagodili zdravstveni sustav novim okolnostima.

Također, naveo je kako to nije samo specifičnost hrvatskog zdravstva, već da su i svugdje u svijetu zdravstveni kapaciteti usmjereni prema rješavanju covid problematike. Apelirao je na zdravstvene ustanove i bolesnike da se odazivaju preventivnim pregledima i da ih ne izbjegavaju zbog straha od zaraze jer su preventivni pregledi od osnovne važnosti.

Izvor/ Hina/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI