Beroš: 2634 aktivna slučaja koronavirusa, sustav se prilagođava

Beroš: 2634 aktivna slučaja koronavirusa, sustav se prilagođava

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade o aktualnoj situaciji s koronavirusom rekavši kako trenutno imamo 2634 aktivna slučaja, a zdravstveni sustav prilagođava se novoj situaciji.

“Na 192. dan epidemije u Hrvatskoj zabilježeno je ukupno 11.094 pozitivnih osoba i 2634 trenutno oboljelih. U zadnja 24 sata zabilježeno je 369 novih slučajeva zaraze, 269 pacijenata je na bolničkom liječenju, od kojih je 15 na respiratoru. Jučer je na bolničko liječenje primljeno novih 33 bolesnika”, kazao je Beroš.

Ukupno je testirano 179.838 osoba, a trenutno je 170 aktivnih zaraza među zdravstvenim djelatnicima, dok je u samoizolaciji njih 701.

Beroš napominje kako bolnički sustav i dalje funkcionira u okviru mogućnosti na optimalan način te se kontinuirano prilagođava novonastalim okolnostima.

Uslijed popunjenih kapaciteta Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ pacijente kojima je potrebna bolnička skrb prema planu se zaprima u KB-u Dubrava, gdje je od ranije ustrojen primarni respiratorno-intenzivisitički centar.

“Važno je napomenuti da bolnice ulažu dodatne napore da i ostale pacijente, koji nisu oboljeli od Covida-19, adekvatno zbrinjavaju pridržavajući se svih mjera zaštite djelatnika bolnice i samih pacijenata”, kazao je Beroš.

Preporuke zavodima, domovima zdravlja, pedijatrima i liječnicima

Podsjetio je da su objavljene preporuke HZJZ-a vezane uz rad škola te izrađen prijedlog preporuka za rad visokoškolskih ustanova i studentskih domova, koji je dostavljen Ministarstvu znanosti i obrazovanja na usuglašavanje.

Zavodima za javno zdravstvo, domovima zdravlja, pedijatrima i liječnicima obiteljske medicine upućene su nove, objedinjene i revidirane preporuke oko testiranja, retestiranja, mjerama samoizolacije i izolacije kod sumnje na zarazu.

Također je upućen zahtjev za stalnim unapređenjem aktivnosti oko suzbijanja epidemije koje uključuju evaluaciju potreba jačanja kadrovskih kapaciteta, potreba novih mjesta za testiranja i evaluaciju nabave novih uređaja za testiranje.

Od ukupnog broja aktivnih slučajeva 10 posto je hospitaliziran, u odnosu na broj hospitaliziranih 5,6 posto je na respiratoru, što je 0,57 posto od ukupnog broja aktivnih slučajeva, navodi Beroš.

I dalje su na snazi mjere održavanja kontinuiranog razmaka, higijene i dezinfekcije.

“Uoči početka nove školske godine pozivam roditelje, bake, djedove, skrbnike, učitelje i profesore da s djecom redovito razgovaraju o važnosti pridržavanja epidemioloških mjera te im svjedoče i vlastitim primjerom”, poručio je Beroš. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI