Mike Pompeo i Benjamin Netanyahu zajedno kod Zida plača

Mike Pompeo i Benjamin Netanyahu zajedno kod Zida plača

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u četvrtak u Jeruzalemu još jednom pružio simboličnu potporu izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahu koji sudjeluje u neizvjesnoj bitci za svoj reizbor, kao prvi visoki američki dužnosnik koji posjećuje Zid plača zajedno s predsjednikom izraelske vlade.

Drugi znak koji će se izraelskom premijeru sigurno svidjeti prije parlamentarnih izbora 9. travnja je što je američki predsjednik Donald Trump najavio da Washington razmišlja o priznavanju izraelskog suvereniteta na Golanskoj visoravni, što bi bilo još jedno odstupanje od američke diplomatske tradicije i međunarodnog konsenzusa.

Mike Pompeo je u svakom slučaju već prekinuo s ustaljenom praksom. Pred kamerama se pomolio zajedno s Netanyahuom ispred Zida plača, za Židove najsvetijeg mjesta molitve. Zatim su papiriće na kojima su napisali svoju molitvu umetnuli jedan za drugim između kamenja golemog zida.

“Važno je” i “znakovito što visoki američki dužnosnik dolazi ovamo s izraelskim premijerom”, rekao je Pompeo istaknuvši da je to “mjesto veoma važno za mnoge religije”.

No čini se da je taj korak ponajprije nova etapa u promjeni američkog stajališta o Jeruzalemu koju je počeo Donald Trump koji je i sam 2017. bio prvi aktualni američki predsjednik koji je posjetio Zid plača.

Zid je zapravo u istočnom Jeruzalemu koji je Izrael okupirao 1967. a zatim ga i anektirao.

Američki predsjednik je krajem 2017. jednostrano priznao Jeruzalem izraelskom prijestolnicom, čemu su se usprotivili Palestinci i mnoge zemlje.

Sve te američke poteze “moraju pratiti izjave koje će pokazati da SAD također razmišlja da će nakon eventualnih pregovora prijestolnica palestinske države biti u istočnom Jeruzalemu”, ocijenio je Dan Shapiro, veleposlanik bivšeg predsjednika Baracka Obame u Izraelu. Što nije slučaj.

“Nepuna tri tjedna prije izraelskih izbora ne moraš biti velik stručnjak za Bliski istok da bi shvatio da administracija, zahvaljujući Trumpovoj popularnosti u Izraelu, čini sve kako bi pokazala da je Netanyahu prijeko potreban”, rekao je za AFP Aaron David Miller, bivši američki diplomat i stručnjak Wilson Centera u Washingtonu.

Izraelski premijer, koji je već deset godina na vlasti, sve se češće pak pokazuje u društvu američkih čelnika. Idućeg tjedna putuje u Washington na sastanak s Donaldom Trumpom. (Hina)

Foto/Benjamin Netanyahu/Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI