Odvjetnica banjalučkog Univerziteta tvrdi: poništenje diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću nije zakonito

Odvjetnica banjalučkog Univerziteta tvrdi: poništenje diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću nije zakonito

Inspektorat Republike Srpske jučer se oglasio priopćenjem za javnost u kojem je naveo da su nakon izvršne kontrole utvrdili da je Senat Univerziteta za poslovne studije Banja Luka donio rješenje kojim je poništio diplomu izdatu na ime Osmana Mehmedagića te da je Službenom glasniku RS-a već uplatio naknadu za objavu rješenje kojim se diploma proglašava poništenom, piše Klix.ba

Odvjetnica Univerzitet za poslovne studije u Banjoj Luci Radmila Plavšić ovim povodom je kazala da odluka prosvjetnog inspektora RS-a kojim se Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka nalaže da poništi diplomu Mehmedagiću nije zakonita. Kako kaže, razloge za takav stav opširno je obrazložila u žalbi koju je uputila Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kao i u tužbi kojom je pokrenut upravni spor.”Univerzitet za poslovne studije Banja Luka će iskoristiti sva pravna sredstva u cilju zaštite diplome kao javne isprave za koju smatra da je stečena i izdata na zakonit način. Rano je govoriti o pokretanju postupka pred Ustavnim sudom jer još uvijek nisu okončani postupci pred sudovima entiteta”, kazala je Plavšić.Odvjetnica ističe da će već u ponedjeljak zajedno s ovlaštenim osobama Univerziteta za poslovne studije Banja Luka dogovoriti dalje aktivnosti s obzirom na to da smatra kako nisu ispunjeni zakonski uslovi da bi prosvjetni inspektor RS-a iskoristio svoje ovlasti i poništio diplomu Mehmedagiću.

Kompletan proces vezan za poništenju diplome direktoru OSA-e obilježile su brojne kontroverze.Posebno je zanimljivo što je poništenje uslijedilo tek nakon što je Vlada RS-a ekspresno smijenila direktoricu Inspektorata RS-a i glavnog prosvjetnog inspektora, a koji su odnijeli rješenje kojim se odgađanja poništenje diplome Mehmedagiću.Odmah nakon izbora novih čelnika Inspektorat RS-a promijenio je raniji stav i poništio svoje rješnje te naredio da se diploma Mehmedagiću ipak poništi. Sve ove aktivnosti uslijedile su nakon što je vladajući SNSD, politička stranka na čijem čelu se nalazi Milorad Dodik, najavila kako neće podržati ponovni izbor Mehmedagića za direktora OSA-e. Odvjetnica Plavšić nije željela komentirati političke pritiske u ovom procesu navodeći da kao odvjetnik ovaj slučaj posmatra samo iz pravnog ugla.

OSA BiH proteklih nekoliko godina nalazila se na meti žestokih udara Milorada Dodika. Politički predstavnici iz bh. entiteta RS često su istupali u javnost označavajući ovu zasigurno najvažniju agenciju u državnom sistemu sigurnosti neprijateljskom. Napadi su posebno intenzivirani nakon medijskih objava o uspješnom sprječavanju pokušaja ruskih, srbijanskih i hrvatskih službi u Bosnu i Hercegovinu.

SNSD nikada nije oprostio Mehmedagiću odluku vlasti u Washingtonu da stave aktualnog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikole Špirića iz SNSD-a na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Špirić se na spisku nepoželjnih pridružio Dodiku upravo zbog ometanja javnih procesa vezanih za rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

U protekle tri godine Mehmedagić, kojem mandat ističe naredni utorak, dva puta je bio domaćin najutjecajnim ljudima iz Centralne obavještajne agencije (CIA) SAD-a. Bivši direktor CIA-e John O. Brennan 2016. godine stigao je u glavni grad BiH kako bi se sastao s direktorom OSA-e, a Mehmedagić je i ove godine bio domaćin sastanka sa zamjenikom direktora CIA-e Vaughnom Bishopom.

Ator/Totalno.hr/ Izvor/ Klix.ba/ Foto: OSA-OBA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI