Gradski zastupnik Tomašević: Skupština gubi svoju autonomiju izmjenom statuta i njen rad će kontrolirati gradonačelnik Bandić

Gradski zastupnik Tomašević: Skupština gubi svoju autonomiju izmjenom statuta i njen rad će kontrolirati gradonačelnik Bandić

Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš na tiskovnoj se konferenciji uoči sjednice skupštine osvrnuo na izmjene statute grada Zagreba o čemu će se raspravljati na skupštini.

Što se tić kluba zastupnika Lijevog bloka, možemo reći da se zapravo radi o zabijanju zadnjeg čavla u lijes gradske skupštine kao predstavničkog tijela koje bi trebalo kontrolirati rad gradonačelnika, naglasio je Tomašević.

Naime, tandem Kušćević-Bandić nakon što su donijeli lex šerif kojim je gradska skupština izgubila moć da slobodno odlučuje o gradskom proračunu sada ovim potezom ubijaju neovisnost rada stručne službe a time I cijele gradske skupštine. To možemo nazvati mini udarom na neovisnost predstavničkog tijela I uopće udarom na podjelu vlasti u gradu.

Tajnik skupštine je zapravo čelnik stručne službe i to već traje 25 godina u Zagrebu, i u tom je vremenu stručna služba izdvojena iz gradske uprave. Unatoč toj činjenici je odjednom ministar uprave odlučio da je to zapravo nezakonito stanje. Nikada nije bilo do sada nikakvih problema. Početkom godine smo I izmijenili statut skupštine na koji je ministarstvo uprave dalo suglasnost. Odjednom sada ispada da je to nezakonito I neusklađeno sa zakonom o lokalnoj samoupravi i zakonom o gradu Zagrebu.

Tomašević je naglasio kako smatraju da je tu riječ o političkom potezu kojim se želi suzbiti daljnji rad gradske skupštine, jer će od sada gradonačelnik postavljati čelnika stručne službe I cijela stručna služba skupštine će izravno odgovarati gradonačelnikovom pročelniku a ne više tajniku koji bira skupština To znači da će stručna služba odgovarati gradonačelniku ,a ne gradskim zastupnicima i naravno da dolazi u pitanje neovisnost rada. Sadašnja je tajnica naime izabrana konsenzusom svih zastupnika I klubova zastupnika. Najlošija stvar koja se mogla dogoditi je zapravo to da će gradonačelnik kontrolirati rad skupštine,a ne obrnuto.

Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI