MORH: “Red Arrowsi” opet doletjeli do “Krila Oluje”

MORH: “Red Arrowsi” opet doletjeli do “Krila Oluje”

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” ponovno je ugostila akrobatsku grupu “Red Arrows” Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske RAF (Royal Air Force), koja je u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku sletjela s deset britanskih aviona BAE HAWK T-1.

Ministarstvo obrane u utorak je priopćilo kako je ovo treći dolazak “Red Arrowsa” u bazu Zemunik, koja im je jedna od postaja na njihovom proputovanju prema bazi Tanagra u Grčkoj, gdje izvode završne pripreme za sezonu nastupa u 2019. godini.

Piloti “Krila Oluje” tako su nakon nedavnog posjeta talijanske akro gupe “Frecce Tricolora” ugostli još jednu od najpoznatijih svjetskih akrobatskih grupa.

Dobrodošlicu Red Arrowsima poželjeli su u ponedjeljak vođa “Krila Oluje” satnik Darko Belančić zajedno sa zapovjednikom Eskadrile aviona pukovnikom Robertom Ribarićem, te britanski vojni izaslanik u RH  pukovnik John Anthony Carswell Kelly.

Tom prigodom satnik Belančić rekao je kako je dolazak “Red Arrowsa” znak odlične suradnje i prijateljstva dvaju nacionalnih akrobatskih grupa, koje se razvilo još od prvih zajedničkih nastupa na velikim međunarodnim zrakoplovnim manifestacijama.

“Počašćeni smo i ove godine što smo u prilici ugostiti naše drage prijatelje, a posebno u srcu nosimo sjećanje na naš zajednički nastup 2016. godine na ‘Royal International Air Tattoo’ u bazi RAF Fairford, kada su ‘Krila Oluje’ osvojila nagradu za sveukupno najbolji nastup na tom najprestižnijem svjetskom vojnom aeromitingu”, istaknuo je Belančić.

Tijekom dvodnevnog posjeta “Krilima Oluje”, “Red Arrowsi” će posjetiti i Grad Zadar.

“Red Arrowsi” su osnovani 1965. godine i do sada su nastupili gotovo 4900 puta u 57 zemalja svijeta. Puni program nastupa sadrži oko 25 manevara i traje oko 25 minuta. Prepoznatljivi su i poznati po svojim dinamičnim i atraktivnim manevrima popraćenim bojama zastave Ujedinjene Kraljevine, a nastupe izvodi devet pilota koji lete na britanskom avionu BAE HAWK T-1.

Vođa akrobatske grupe “Red Arrows” za sezonu 2019. je bojnik Martin Pert. (Hina)

Foto/OSRH/ M. Karačić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI