ARGENTINA – Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Macri razgovarali o jačanju suradnje

ARGENTINA – Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Macri razgovarali o jačanju suradnje

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se u ponedjeljak, drugog dana posjeta Argentini, susrela s predsjednikom Mauricijem Macrijem koji je prihvatio poziv u Hrvatsku i s kojim je razgovarala o razvoju gospodarske, prometne, geopolitičke i kulturne suradnje između dviju država.

Prilikom razgovora s argentinskim Predsjednikom hrvatska je Predsjednica podsjetila na službeni posjet prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana Argentini 1994. godine te skrenula pozornost na činjenicu da od tada nije bilo državnih posjeta na predsjedničkoj razini. Tom prigodom pozvala je argentinskog predsjednika u uzvratni službeni posjet Republici Hrvatskoj, na kojem je predsjednik Macri zahvalio te prihvatio poziv.

Predsjednica je naglasila kako u Republici Argentini živi velik broj pripadnika hrvatske zajednice, čiji broj se kreće između 200 000 do 250 000, a koji su vrlo uspješni u izgradnji argentinskog društva na planu gospodarskih djelatnosti i kulture te čine važnu poveznicu u odnosima Republike Hrvatske i Republike Argentine.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Argentine ocijenjeni su prijateljskima i dobrima te je usuglašeno kako nema otvorenih pitanja među dvjema državama. Ocijenjeno je kako postoji puno prostora za unaprjeđenje bilateralnih odnosa, a posebno u području gospodarstva. Imajući u vidu obostrane mogućnosti i interes, te veliki potencijal hrvatskog iseljeništva u Argentini, predsjednica Grabar-Kitarović navela je mogućnosti za jačanje i razvoj gospodarske suradnje u područjima kemijske i farmaceutske industrije, strojogradnje, drvne industrije i industrije namještaja, prehrambene industrije, vojne industrije, brodogradnje, turizma i IT industrije. Posebno je navela mogućnosti korištenja hrvatskih luka za izvoz argentinskih proizvoda na europsko tržište.

Razgovaralo se i o suradnji Europske unije i Republike Argentine u kontekstu pregovora za sklapanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Mercosura (Zajedničko tržište Južne Amerike) te je istaknuta važnost pristupanja dviju država Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD – Organisation for Economic Cooperation and Development).

Predsjednica Grabar-Kitarović pozdravila je argentinsko predsjedanje skupinom G20 ove godine te ulogu Buenos Airesa kao domaćina Olimpijskih igara mladih 2018. i specijalizirane svjetske izložbe EXPO 2023. godine.

Nakon susreta s argentinskim predsjednikom Macrijem predsjednica Grabar-Kitarović je, zajedno s ministrom vanjskih poslova i bogoštovlja Republike Argentine Jorgeom Marcelom Faurijem nazočila potpisivanju Programa kulturne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Argentine za razdoblje 2018.-2021., kojeg su potpisali državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić i Daniel Raimondi, zamjenik ministra vanjskih poslova i bogoštovlja Republike Argentine.

Tom prigodom potpisan je i Memorandum o suglasnosti između Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Nacionalnog instituta službe vanjskih poslova Ministarstva vanjskih poslova i bogoštovlja Argentinske Republike u području diplomatskog usavršavanja.

U nastavku službenog posjeta Republici Argentini Predsjednica Republike Hrvatske susrela se s potpredsjednicom Republike Argentine i predsjednicom Senata Gabrielom Michetti s kojom je razgovarala o hrvatskim iseljenicima u Argentini, obostrano ocijenjenima kao važnom sponom između dviju država.

Predsjednica Grabar-Kitarović spomenula je kako djelovanje lektorata hrvatskog jezika na Sveučilištima u Buenos Airesu i Rosariju uvelike pridonose ne samo očuvanju hrvatskog jezika u hrvatskim zajednicama već i snažnijoj vidljivosti hrvatske kulture u Republici Argentini. Predsjednica je najavila ponovno otvaranje Konzulata Republike Hrvatske u Rosariju te u ime Republike Hrvatske pozvala Republiku Argentinu na sudjelovanje u znanstvenoistraživačkim projektima koje Republika Hrvatska ima s Europskom unijom, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI