Trump odao počast hrabrim Amerikancima koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu

Trump odao počast hrabrim Amerikancima koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu

Američki predsjednik Donald Trump posjetio je u nedjelju američko groblje Suresnes sjeverozapadno od Pariza, simbol sudjelovanja Sjedinjenih Država u Prvom svjetskom ratu, i odao počast poginulim američkim vojnicima.

Trump je održao govor na tom groblju smještenom na brežuljku koji se uzvisuje nad francuskom prijestolnicom, na kratkoj svečanosti kojom se obilježava stota obljetnica završetka Prvog svjetskog rata. Nakon toga će se predsjedničkim zrakoplovom Air Force One vratiti u Washington.

Američki predsjednik je u svom govoru “odao počast hrabrim Amerikancima koji su poginuli” u Prvom svjetskom ratu.

Uoči posjeta Suresnesu Trump je u poruci na Twitteru napisao: “Danas u Parizu lijepa svečanost komemoracije završetka Prvog svjetskog rata. Došao je velik broj svjetskih čelnika. Hvala Emmanuelu Macronu, francuskom predsjedniku! Idem na američko groblje Suresnes kako bih održao govor o našim junacima!”

Ovaj posjet Suresnesu poprima posebno značenje pošto je u subotu otkazan Trumpov posjet drugom američkom groblju Bois Belleau, stotinjak kilometara sjeveroistočno od Pariza.

Bijela kuća se ispričala lošim vremenom jer je predsjednik trebao onamo ići predsjedničkim helikopterom Marine One.

Na Suresnesu počivaju ostatci 1.541 američkog vojnika palog u Prvom svjetskom ratu u kojemu je izginulo 18 milijuna ljudi. (Hina)

Foto/U.S.Embassy/EPA/CHRISTIAN HARTMANN

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI