Amerikanci uvode sankcije akterima projekta Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke

Amerikanci uvode sankcije akterima projekta Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke

Vanjskopolitički odbor američkog Senata u srijedu je dao zeleno svjetlo za sankcije tvrtkama i pojedincima koji sudjeluju u projektu Sjevernog toka 2, plinovoda od Rusije do Njemačke, no zakon još treba potvrditi cijeli Senat, ali i Zastupnički dom.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa protivi se projektu Sjeverni tok tvrdeći da će on još više ojačati europsku ovisnost o ruskom plinu.

Vanjskopolitički odbor Senata je izglasao sankcije s 20 prema 2. Prijedlog, koji odražava američki strah od ruskog utjecaja u Europi, još treba proći glasanje u cijelom Senatu i Zastupničkom domu te ga treba potpisati predsjednik Donald Trump kako bi postao zakon..

“Rusija se u prošlosti već koristila energentom kao oružjem”, kazao je republikanski senator Ted Cruz.

Nositelj projekt Sjeverni tok 2 je ruska državna tvrtka Gazprom, a polovicu financijskih sredstava osiguravaju tvrtke iz Njemačke Uniper i BASF, nizozemsko-engleska Shell, austrijski OMV i francuski Engie.

Protiv su glasali senator Rand Paul, republikanac, te demokratski senator Tom Udall. Paul smatra da je zakon štetan jer sankcionira američke saveznike i šteti međunarodnim tvrtkama koje zapošljavaju tisuće Amerikanaca.

Sjeverni tok 2 trebalo bi da bude najduži podvodni plinovod na svijetu, preko kojega  će se dužinom od 1.230 kilometara transportirati prirodni plin od ruske obale na Baltičkom moru do Grajfsvalda u Njemačkoj.

Autor/Totalno.hr/Hina/Foto/White House/Slobodna Bosna

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI