NATO podupire američko povlačenje iz INF-a zbog tajnog ruskog testiranja raketa 9M729

NATO podupire američko povlačenje iz INF-a zbog tajnog ruskog testiranja raketa 9M729

NATO saveznici “u potpunosti podržavaju” Sjedinjene Države u odluci, objavljenoj u petak, o povlačenju iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom koju Washington optužuje da krši taj dogovor, prenosi Reuters.

“SAD se odlučio na ovaj čin u odgovoru na značajne opasnosti za euroatlantsku sigurnost koju predstavlja tajno rusko testiranje, proizvodnja i postupanje sa sustavima krstarećih raketa 9M729 lansiranih s tla”, stoji u priopćenju Saveza.

“Saveznici u potpunosti podržavaju ovu odluku”, dodaje se.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je objavio kako će “SAD sutra ukinuti svoje obveze iz sporazuma INF i početi proces povlačenja iz sporazuma koji će biti dovršen za šest mjeseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obveze i uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum”, piše dpa.

Američkom najavom pokrenuto je šestomjesečno razdoblje prije nego što sporazum i službeno bude napušten.

Washington Moskvu optužuje da krši sporazum razvojem raketa sa zabranjenim dosegom od 500 do 5,5 tisuća kilometara, što Rusi odbacuju. U prosincu je SAD Rusiji dao 60 dana da uništi rakete 9M729, a taj rok ističe u subotu. Očekivalo se da je moguće da Amerikanci odluku o povlačenju objave već danas.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon američke objave na konferenciji s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom poručila kako “vrata za dijalog” s Rusijom moraju ostati otvorena.

Naglasila je kako će njezina vlada iskoristiti 6 mjeseci roka za nastavak pregovora s Rusijom oko tog nekoliko desetljeća starog sporazuma, piše dpa.

Riječ je o sporazumu sklopljenom 1987., u vrijeme Hladnog rata, koji je od tada temelj europske sigurnosne arhitekture.

“Europa je vjerojatno najviše dobila iz ovog sporazuma koji iznimno cijenimo”, istaknula je u petak čelnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini, uoči američke objave.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorio je kako bi “bez INF-a bilo manje sigurnosti”, no i naglasio kako su ruska kršenja dogovora praktički poništila sporazum.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pozvao je obje strane na suradnju, kazavši da je njegova država, čiji je premijer Viktor Orban blizak s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom, naučila jasnu lekciju iz povijesti: “Kad god postoji sukob između Zapada i Istoka, mi iz srednje Europe uvijek izgubimo”. (Hina)

Foto/Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI